Đacima dele sveske sa motivima šahovnice - a vojnik na njima ni nije hrvatski FOTO

Izvor: B92, 07.Sep.2021, 22:11

Đacima dele sveske sa motivima šahovnice - a vojnik na njima ni nije hrvatski FOTO

Zagreb -- Opština Darda poklonila je učenicima sveske sa značajnom porukom i siluetom vojnika.

Zastava Republike Hrvatske, silueta osobe koja salutira i tekst "Stojimo uspravno, ne klečimo ni pred kim, nikoga nismo ugnjetavali, nemamo ništa s tim!", izazvalo je lavinu komentara koje je na školskom Fejsbuk profilu pokrenula ogorčena stanovnica Darde, kojoj su očigledno smetali motivi, i sumirala suštinu svog posta u poslednjoj rečenici, rekavši: "Ova sveska ide za potpalu."
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Na ovoj fotografiji nalazi se sveska koju je moja 12-godišnja sestra, a istu onu koju su dobili i drugi njeni vršnjaci, dobila u školi. U školi punoj nacionalnih manjina (ne samo ovih problematičnih, strašnih Srba, već desetak manjina), neki učenici, neki profesori i drugi zaposleni u školi. Ako su se neki roditelji (poput moga) slučajno slomili i nisu poučili svoju decu kakva je razlika između "naših" i "njihovih", Opština se pobrinula da se deca upoznaju sa navedenim pojmovima. S ponosom mogu reći da ova sveska služi za paljenje, moja sestra je sigurno neće nositi u školu. Opšinski odbor HDZ -a Darda, hvala na poklonu '', napisala je ova Darđanka, čiju su objavu podržali neki od meštana Darde, ali bilo je i onih kojima se objava nije svidela.

Za HDZ nema ništa sporno

"Živimo u državi Hrvatskoj i sve što se može i želi ostvarivati u smislu nacionalnih manjina može se raditi ne samo kod kuće, već i u školi. Tako niko nije sprečen da neguje mađarski, srpski... jezik. Međutim, ovo je država Hrvatska koja ima svoju zastavu i ne vidim ništa kontroverzno u deljenju svesaka sa zastavom zemlje u kojoj žive. Kome se to ne sviđa, slobodan je da ode gde mu odgovara, a svima onima koji ne vole ove sveske neka ih donesu u Opštinu i mi ćemo ih dati onima koji im se dopadaju", rekao je Vukoje koji veruje da nisu povredili ničija nacionalna osećanja. Sveske su, inače, podeljene svim učenicima bez obzira na nacionalnost, veru i rasu. Dobavljač je, pak, zanat iz Osijeka sa kojim godinama sarađuju.

"Ovo nije jedini motiv. Dali smo početnu ideju i zatražili da naglasak bude na patriotizmu, poslali su rešenja i mi smo odabrali 10 s patriotskim motivima, ali i onih koji prikazuju hrvatske prirodne bisere, na jednoj svesci imamo Luku Modrića ... Prošle godine bilo je i patriotskih motiva, kao i Ban Jelačić, Nikola Tesla ... I niko se nikada nije bunio", kažu u Opštini koja je za sveske platila oko 30.000 kuna, a zajedno sa radnim materijalom i sveskama za ovu školsku godinu izdvojili su 200.000 kuna. Direktor Osnovne škole Darda Janoš Boni, pripadnik mađarske nacionalne manjine, rekao nam je da su delili samo pakete.

Niko se nikada nije žalio

"Pitali su nas iz Opštine i mi smo to uradili, bolje nego da to radimo na ulici. Prethodnih godina postojale su sveske sa hrvatskim nacionalnim simbolima, ali niko se nikada nije žalio, niti je iko vratio sveske", rekao je jedan roditelj za medije.

Identične sveske navodno je kupilo oko 50 jedinica lokalne samouprave, uključujući i opštinu Sibinj kod Slavonskog Broda. U kontingentu je i sveska koja prikazuje četvoročlanu porodicu pod kišobranom u duginim bojama pored teksta "Sve je u redu, ali ... Porodica je uvek na prvom mestu“, što su neki meštani na Fejsbuku zamerili gradonačelniku Josipu Paviću, inače član Hrvatske konzervativne stranke, smatrajući da je to homofobična poruka i motivi.

"Ne vidim ništa kontroverzno. Sveske delimo 4-5 godina i kao opština ohrabrujemo porodice da ostanu u našem mestu. Meni kao verniku porodica je na prvom mestu. Ne znam šta da kažem na to. Ne smatram to homofobijom", rekao je Pavić.

Podeljene sveske u nekoliko slavonskih škola imaju hrvatski grb i trobojku, ali silueta ne pripada hrvatskom vojniku.

Kako je već upozoreno na društvenim mrežama, pripadnici HV -a ne koriste takav šešir niti imaju tako kratke jakne.

Dizajner beležnica, ne trudeći se previše da pronađe odgovarajuću siluetu hrvatskog vojnika, možda je posegao za siluetom indonežanskog vojnika, koja se relativno lako može pronaći ako otkucate ključne reči "silueta“, "pozdrav“, "indonežanski" i "vojnik" na Guglu.

Dostupno je kroz nekoliko agencija za ilustrativne fotografije. Jedan od njih je Alami, drugi, na primer, Adobe Stock na kome je ista silueta već kombinovana sa nekoliko različitih zastava, među kojima je, na primer, južnokorejska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.