Đaci u raljama vlasti

Izvor: Politika, 13.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaci u raljama vlasti

Zastoj u preuređenju zbog papira (!) pa u učionicama osviću "rekviziti" zavisnika od droge

GORNJI MILANOVAC – Stranačke "igre bez granica" pod Rudnikom ušle su u drugu godinu. Zbog njih ne ispašta samo 120 abonenata narodne kuhinje (već deset dana bez obroka) već i 443 učenika OŠ "Kralj Aleksandar I", njihovi nastavnici i roditelji. Drugu školsku godinu đaci ove škole su podstanari u OŠ "Momčilo Nastasijević", a podstanari ne mogu u prvu smenu. Škola >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je kraljeva zadužbina, stara je 75 godina, inspekcija je rekla, pre tri godine, da je opasna po život, valjalo ju je obnoviti.

– Upravo to radimo od 2004, sve s prekidima. Danas je trebalo da okončamo sve poslove u enterijeru, ali danima već tapkamo u mestu. U stvari, držimo poslove na "stendbaju", dva-tri majstora su tu, tek da se ne kaže da smo stali. A stali smo, jer nikako ne stiže papir od opštine da nam je odobreno trinaest i po miliona dinara po predlogu rebalansa budžeta, jer rebalans još nije usvojen. Sa tim papirom, ne čekajući doznaku novca, odmah bismo iz Ministarstva za prosvetu dobili deset miliona dinara – žali se direktor Slobodan Pantić.

Dakle, 23,5 miliona dinara "živih para" leži na budžetskim računima opštine i Ministarstva, jer lideri lokalne vlasti, zavađeni među sobom, nikako da sednu i, u nekoliko minuta, rebalansiraju budžet i potpišu pomenuti papir. Ništa što je mraz na pragu i što je zadužbinarsko zdanje godinama ruglo u samom središtu grada.

Gradilište, kakvo-takvo, ipak "nečemu služi". Ni milanovačka mladež nije bez poroka, zalazi noću u nedovršene kuće bez stanara i svetla, pa zašla nedavne noći i u školu. Provalili zakatančena ulazna vrata i ušli. Tu im je skrovito, nema čuvara, a i da ih neko zatekne, lako je uteći – prozorske rupe su na svakom zidu.

– Te noći je izbio požar u jednoj učionici. Majstori su u nju smestili alat za obradu drveta, danima rendisali, nakupilo se šuškora koji se lako upalio. Naravno, ne sam od sebe. Vatra je brzo ugašena, ali je šteta ostala: izgoreo je pod, električne instalacije, upropašćeni tek izgletovani zidovi, moraće da se radi već urađen posao. U učionici je, sutradan, policija našla špriceve i druge "rekvizite" nezvanih gostiju – opisuje direktor slučaj.

Uprava škole čini sve da joj zima ne bude mrtva sezona. Srediće radijatore, aktivirati novu kotlarnicu, pa će unutra moći i tokom zime da se radi. Desi li se da i idućeg septembra đaci OŠ "Kralj Aleksandar I" prvi školski dan započnu kao podstanari, neko bi morao iza brave.

B. Lomović

[objavljeno: 13.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.