Đaci iz Srbije ne učestvuju na PISA testu

Izvor: Radio 021, 03.Jun.2015, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaci iz Srbije ne učestvuju na PISA testu

Đaci iz Srbije u 2015. godini neće učestvovati u međunarodnoj proveri postignuća - PISA testiranju.

Naša zemlja kasnila je sa procedurom i nije na vreme potpisan ugovor, što su pratili i nerešeni finansijski problemi. Ti problemi uticali su i na to da Ministarstvo prosvete odustane i od namere da ove godine sprovede nacionalno testiranje po uzoru na PISA studiju. "Srbija nije na vreme potpisala ugovor za PISU 2015. Taj ugovor je trebalo da se potpiše ili 2012. ili 2013. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << godine za ovaj novi ciklus, tako da sada ne možemo naknadno da se priključimo jer su pravila vrlo stroga", objašnjava Zorana Lužanin iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U prethodnom krugu naši đaci ostvarili su do sada najbolje rezultate, iako su njihova postignuća i dalje ispod proseka. U zemlji u kojoj je polovina đaka odlična i vrlo dobra, a svaki sedmi je vukovac, PISA testiranje jedan je od retkih objektivnih merila. "Ne znamo mnogo kako naš sistem funkcioniše a sada nemamo informaciju koju smo do sada imali. Nedostaje nam poređenje i sa drugima i sa sobom zato što smo do sada mogli da uočimo neke trendove, da vidimo da li rešenja koja se implementiraju u obrazovanju dovode do rezultata", kaže koordinatorka PISA testiranja za Srbiju Dragica Pavlović Babić.

Profesorka Srbijanka Turajlić smatra da ne postoji volja da se učestvuje u PISA testiranju. "Ministarstvo i Vlada znaju da rezultati na PISI, pošto ništa nije urađeno na reformi obrazovanja, mogu da budu samo gori nego što su bili prošli put. Dakle vi treba da date novac da biste naciji pokazali da ništa ne radite po pitanju obrazovanja, a sve dok ne učestvujemo ne znamo koliko smo loši", ističe Srbijanka Turajlić.

Ministarstvo je ipak dobilo zeleno svetlo da organizuje testiranje na kome će naši đaci rešavati PISA zadatke, kao neku vrstu kompenzacije za izostanak iz originalnog istraživanja.

Iz Ministarstva prosvete najavljuju da je ugovor za realizaciju PISA 2018 u završnoj fazi, a da su sredstva za testiranja već predviđena u budžetu.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.