Đaci imaju više časova nego što zakon dozvoljava

Izvor: B92, 18.Dec.2015, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Đaci imaju više časova nego što zakon dozvoljava"

Ministar prosvete Srđan Verbić istakao je da đaci u srpskim školama imaju više časova nego što je to zakonom dozvoljeno.

On je naveo da je zatražio da nadležna stručna tela preispitaju nastavne programe kako bi se ta praksa prekinula.

Vremenom su uvedeni novi predmeti, a i dalje se traže novi iako je broj časova ograničen na 20 u mlađim razredima i 25 u starijim, ističe Srđan Verbić.

"Đaci imaju više časova nego što je to zakonom dozvoljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i mi to moramo da uskladimo", dodao je Verbić.

Ministar je rekao da razume socijalni momenat i da je cilj postići određeni fond da bi se za to primila plata, ali da se, ipak, mora imati u vidu interes đaka.

"Sada je posao na Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da revidira plan za osnovnu i srednju školu, da uradi analizu da li i koliko predmeti zadovoljavaju ono što su ciljevi i da u skladu sa tim Nacionalni prosvetni savet predloži rešenje", rekao je Verbić.

Ministar prosvete smatra da treba smanjiti broj obaveznih izbornih predmeta - veronauke i građanskog vaspitanja.

"Trebalo bi da se broj časova obaveznih izborih predmeta smanji i da se ne izučavaju svih 12 razreda osnovne i srednje škole nego u četitri. Stručna tela treba da procene kako i u kom obimu", rekao je ministar.

Verbić je ukazao i da 14 godina od kako su uvedeni predmeti građansko vaspitanje i veronauka nije bilo ozbiljnih procena učinka tih predmeta i efekata nastave.

Smatra da je neophodno da se stručna tela time pozavave i da izrade novi predlog plana izučavanja tih predmeta.

Član Nacionalnog prosvetnog saveta i predavač na Bogoslovskom fakultetu Vladimir Vukašinović smatra da bi takva odluka bila diskriminatorna i da đaci ne bi uspeli da steknu sva potrebna znanja.

Održana je 115. sednica Nacionalnog prosvetnog saveta, prva nakon devetomečne pauze zbog izbora novih članova.

Obraćajući se članovima tog tela ministar Verbić naveo je i da je Srbiji potrebna efikasnija mreža škola.

"I dalje imamo škole sa više nastavnika nego đaka", rekao je Verbić i istakao da je to problem prilikom svakog određivanja bužeta za prosvetu.

Ministar smatra i da je potrebno izmeniti pravilnik o vrstama stručne sreme koji propisuje neophodne kvalifikacije koje neko mora da ima kako bi držao nastavu iz određenog predmeta. Cilj je da jedan nastavnik može da bude predavač u više srodnih stručnih oblasti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.