Đaci bez granica

Izvor: RTS, 17.Okt.2014, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaci bez granica

Učeničke kompanije ariljske srednje škole "Sveti Ahilije", poslednjih nekoliko godina u vrhu su svih takmičenja u zemlji. Saradnja sa srednjoškolcima iz švedskog grada Sandvikena prerasla je u zajednički rad i planove za čak četiri kompanije.

U izboru onoga što će proizvoditi i prodavati na sajmovima, ni za Šveđane ni za Ariljce nije bilo dileme: slatkiši od malina i čokolade pokazali su se do sada kao najatraktivniji.

Ideje i inicijativa bili su ariljski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a rad zajednički, objasnila je Marija Milivojević, učenica ariljske škole "Sveti Ahilije":

"Pravili smo ove naše proizvode i dobro smo se sporazumevali jer i oni i mi smo dobri

u engleskom."

"Veoma sam inpresioniran, zato što smo mi došli ovde iz Švedske gde su ovakvo voće i

čokoladni slatkiši skupi, a ovde smo ih pravili za malo novca", kaže Filip Hyson iz Sandvikena.

Po pet profesora iz obe škole, među njima i Nada Stevanović koja je prošle godine proglašena najboljom među 850 profesora iz naših škola, bili su đacima samo podrška. Ona kaže da su zajedno došli na ideju da formiraju četiri kompanije:

"Krenuli smo od dve, ali pošto se proizvodi više od deset različitih proizvoda, smatrali smo da je dobro upakovati to u više kompanija."

Profesor Fredrik Norman kaže da uživaju u razmeni kultura, gde se učenici susreću i uče jedni od drugih, što je veoma važno:

"Kao nastavnik želim da vidim i kako drugi nastavnici rade, i da upoznam ovo područje.

Saradnja sa školom iz Švedske na ovaj način, posle planova dobija i konkretne rezultate."

Prema rečima Ranka Davidovića, direktora Srednje škole "Svet Ahilije", saradnja je počela pre dve godine i svi ti projekti su po planu.

"Mi već, kao opština, imamo dobru saradnju sa švedskom ambasadom i podržavamo ovakvu razmenu kulture", naglašava Zoran Todorović, predsednik Opštine Arilje.

U skladu sa dobrim glasom, Ariljcima se za saradnju javljaju i škole iz Norveške, pa će možda već sledeće školske godine njihova međunarodna kompanija dobiti i nove ogranke.

rts.uzice@rts.rs

 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.