ĐELIĆ: NE OTEŽAVAM PREGOVORE

Izvor: Kurir, 28.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ĐELIĆ: NE OTEŽAVAM PREGOVORE

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Božidar Đelić odbacio je juče optužbe Koštuničinog savetnika Aleksandra Simića da je predlažući otpis kosovskog duga Srbiji u Vašingtonu izneo predlog suprotan stavu srpskog pregovaračkog tima. On je u izjavi za Kurir Simićeve tvrdnje okvalifikovao kao „neosnovane i netačne“.

- Predlog koji sam izneo u dva navrata je bio tema pregovaračkih timova Beograda i Prištine prošle i ove godine. Beograd je takav predlog izneo, a Albanci su ga prihvatili >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << - kaže Đelić, dodajući da u Simićevim optužbama na njegov račun „verovatno ima i malo politike“.

On, takođe, ističe da je u tekstu dokumenta od 14 tačaka koje je predložila posrednička trojka, u jednoj tački Srbija saglasna da Kosovo ima sopstvenu fiskalnu politiku.

- Suština onoga što sam ja izneo kao predlog jeste u tome da onaj ko ubira poreze treba i da plaća svoje dugove - kaže Đelić.

Kao primer, on navodi da i Beograd i Vojvodina imaju svoje dugove i da Srbija za takve pozajmice daje suverene garancije, što ne znači da ne treba da vraćaju dugove.

- Ne vidim kakve veze vraćanje dugova ima sa suverenitetom. To, očigledno, govore oni koji ne poznaju međunarodne finansije - kaže Đelić.

S druge strane, Boško Mijatović, stručnjak koji je u ime srpskog tima radio u ekonomskom delu pregovora, kaže da je tačno da je Beograd Prištini predložio da se na takav način reši pitanje kosovskog duga, ali tek pošto se reši pitanje statusa Kosova.

- To, međutim, nije bio krajnji dogovor, već samo predlog, s kojim su se Albanci složili. Otuda mislim da je Đelićev predlog došao preuranjeno i da zaista može da pogorša poziciju Srbije tokom pregovora - kaže Mijatović za Kurir.

Podsetimo, Đelić je u Vašingtonu izneo predlog da bi Srbiji trebalo da bude vraćeno ili odbijeno od preostalog duga Svetskoj banci 215 miliona dolara na ime već izmirenog kosovskog duga. On je rekao da onaj koji ubire porez taj treba i da plaća dugove, precizirajući da se radi o iznosu od oko 800 miliona dolara i da je ostalo još 582 miliona dolara koje Kosovo treba da plati Svetskoj banci.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.