ĐACI PRVACI U POSETI KOMTREJDU: Ovde se prave kompjuteri, tableti i telefoni! (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 17.Okt.2014, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ĐACI PRVACI U POSETI KOMTREJDU: Ovde se prave kompjuteri, tableti i telefoni! (FOTO)

Prvaci iz osnovne škole "Ivan Gundulić" posetili su firmu Komtrejd gde su obišli proizvodni pogon i učili o tome kako se prave kompjuteri

Đaci prvaci iz Osnovne škole “Ivan Gundulić”, njih dvadeset i troje danas je posetilo firmu “Komtrejd” gde su kroz zanimljive radionice učili o tome kako se prave kompjuteri i koja je njihova primena u moderno doba. Iako imaju tek sedam godina, ovi mališani već su uveliko upoznati s primenom računara koje svakodnevno >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << koriste kako za zabavu, tako i za učenje.

Svojim poznavanjem kompoenti, mališani su prijatno iznenadili i zaposlene u proizvodnji, ali i slatko nasmejali svojim i te kako logičnim pitanjima. Dok su slušali o matičnoj ploči, gotovo u glas su upitali: “A kako tolika matična ploča stane u tablet koji je mali?”

Foto: Milena Đorđević

Gledajući kako se testiraju novi računari, učiteljica je đake pitala šta se sve radi u proizvodonom pogonu, a dobila je jednoglasan odgovor: “Ovde se prave računari, tableti i telefoni”.

S obzirom na to da živimo u doba tehnološkog razvoja nismo se iznenadili kada su ovi sedmogodišnjaci počeli da odgovaraju na pitanje: “Šta znate da radite na kompjuteru?”. Prvi odgovor potpuno očekivano bio je “Da igramo igrice“, ali njihovo znanje se tu ne završava.

“Ja volim d skidam slike, pa da ih stavljam na USB“, bio je glasan jedan Pavle. Njegov drug Nemanja rekao je da koristi “skajp, kako bi se čuo sa tetkom i tečom“. Iako tek uče slova ćirilice, bilo je i onih koji “čitaju vesti na internetu”.

Foto: Milena Đorđević

- Ja volim da gledam crtaće i filmove i da slušam muziku – rekla nam je jedna slatka Andrea.

Jedno je sigurno – sedmogodišnjaci koji su nas posetili znaju više od osnovnih stvari o kompjuterima, znaju da pretražuju initernet i kosriste Jutjub. Više nego pohvalno za decu koja tek u drugom razredu imaju prvi predmet o računarima.

Prvaci su danas posetili i srednju školu za informacione tehnologije ITHS gde su učili o tome kako se prave igrice, nakon čega su uz pomoć profesora razradili ideju o tome kakve bi igrice voleli da sami naprave.

Foto: Milena Đorđević

- Ja bih voleo da napravim neku igricu u kojoj bi bilo fudbala, pucanja, konzole, automobila – rekao je jedan dečak koji je bio oduševljen idejom da je moguće napraviti igricu kakvu god poželiš.

Nakon obilaska škole, prvačići su se uz posluženje odmarali u IT Clubu gde su se upoznali i kasnije igrali s “Tesla tabletima”.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.