Dizni tuži guvernera Floride zbog pokušaja političke odmazde

Izvor: VOA, 26.Apr.2023, 19:25

Dizni tuži guvernera Floride zbog pokušaja "političke odmazde"

Kompanija Volt Dizni tužila je republikanskog guvernera Floride, Rona Desantisa, tražeći od suda da spreči tu državu u pokušajima da kontroliše Diznijeve tematske zabavne parkove u Orlandu. Tužba je podneta u sredu, odmah nakon što je panel koji je imenovao Desantis glasao da se poništi ugovor kojim je Dizni dobio suštinsku autonomiju i pravo da samostalno upravlja velikim kompleksom na Floridi, koji zapošljava 75.000 ljudi i privlači 50 milona posetilaca godišnje. "Kompanija nije imala drugog izbora osim da podnese tužbu kako bi zaštitila svoje članove, goste i lokalne partnere od neumorne kampanje da se ovlašćenja vlade upotrebe kao instrument osvete Dizniju zbog izražavanja političkog stava koji se ne dopada izvesnim zvaničnicima ove države", navela je kompanija u tužbi. Desantisovi predstavnici za štampu nisu odmah odgovorili na upit agencije Rojters povodom Diznijeve tužbe. Pokušaji Desantisa i njegovih pristalica da vrše kontrolu nad Diznijem započeli su prošle godine, nakon što je ta kompanija kritikovala državni zakon kojim se zabranjuje razgovor o seksualnosti i rodnom identitetu u školskim učionicama. Desantis je iskoristio sukob sa Diznijem da pojača svoju reputaciju desničarskog populiste, opisujući kompaniju kao "vouk korporaciju" zbog njenih, kako ih doživljava, liberalnih stavova i političke korektnosti. Vrednost Diznijevih deonica nije pretrpela veće promene na berzama u sredu. Bob Ajger, izvršni direktor Diznija, ocenio je da odmazda kompaniji Dizni ide protiv interesa biznisa, i interesa same Floride. Republikanci sa Floride prošle godine su kritikovali Dizni nakon što je kompanija ušla u javni sukob sa Desantisom, za koga se veruje da će ući u trku za republikansku predsedničku nominaciju 2024. "Targetirana kampanja vladine odmazde - čiji je svaki korak organizovao guverner Desantis kao kaznu zbog Diznijeve slobode govora - sada ugrožava Diznijeve poslovne operacije, ekonomsku budućnost regiona i krši ustavna prava kompanije", navodi se u Diznijevoj tužbi, podnetoj federalnom sudu na Floridi.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Dizni tuži Desantisa zbog namjere Floride da kontroliše parkove te kompanije

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Apr.2023

​ORLANDO - Kompanija ''Volt Dizni'' tužila je danas republikanskog guvernera Floride Rona Desantisa, tražeći od suda da poništi namjere države da nad tematskim parkovima "Walt Disney World" u Orlandu preuzme kontrolu, koja bi, kako smatraju u ''Dizniju'', dovela u opasnost dalje ulaganje u razvoj...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.