Divno je živeti

Izvor: Politika, 23.Feb.2013, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Divno je živeti

Marko Vidojković o Tanji Petrović

Tanja bi mi sad rekla: „Nemoj da pišeš ovo kao školski sastav, ali nemoj ni ono tvoje. I nemoj da si se usudio da psuješ. I nemoj da sliniš. Znali smo da će se ovo desiti. I tebi će se desiti. I svima koji ovo čitaju. Pre ili kasnije. Ti bi, poslednji od svih, trebalo da sliniš.„

Prve dve godine bila mi je urednica. Odnos nam je bio gotovo rođački. Ja sam bio ludi mlađi brat, navučen na slavu, ribe i gudru, a ona starija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sestra, koja je, svaki put, kada bih počeo da pričam šta mi se desilo s nekom ribom ili nekim dilerom, stavljala šake na uši i govorila: „Ne želim to da slušam. Ti si potpuno lud. Sledeći put obriši ruke vlažnim maramicama pre nego što se rukujemo.”

Dok god je bila u „Samizdatu”, trudila se da mi uspeh ne dođe glave. Stalno je proveravala da li su mi oči crvene od duvanja, upozoravala me da bih mogao da se ponašam u skladu sa svojim godinama, da malo biram ribe, da ne lupetam koješta po televiziji i ja je gotovo ni u čemu nisam poslušao. Zato što sam bio i ostao veprina, a Tanja čovek.

Kada je otišla iz „Samizdata”, išli smo ponekad na čaj, u Šumatovac. Malo da ogovaramo. Da održavamo tandem koji je provereno umeo da pravi velika dela.

Kad sam, krajem 2008. čuo da ima rak, prepao sam se. Ako ona ima rak, šta li tek mene čeka. Trebalo mi je nekoliko meseci da smislim dobar razlog da joj se javim. Neki razlog koji nije rak. Neki naš razlog. I kada smo se konačno opet videli, u Šumatovcu, Tanja je, sa onim njenim „trejd mark” osmehom, ponavljala kako uživa u svakom danu i kako ju je tek bolest naučila koliko je divno živeti.

Gutao sam knedle i ponavljao u sebi: „Koja si ti bedna kukavica Vidojko. Nije ni čudo što je ona urednik, a ti samo bedno piskaralo.”

Poslednji put smo se videli u jesen 2011. Tada je sve bilo okej. Sledeće što sam čuo je da je na samrti. Sledeće što sam čuo je da je umrla. Otišao sam na njen fejsbuk-profil i lajkovao joj fotku sa crvenim novogodišnjim kuglama, koju je tamo postavila dva dana pred Novu godinu, radujući se dočeku, u sred bitke, koju je prekjuče izgubila.

Eto, ipak slinim.

Marko Vidojković

Tanja Petrović bila je urednica „Samizdata” B 92 koji je objavio prvi roman Marka Vidojkovića „Kandže”

objavljeno: 23.02.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.