„Divlji buvljak“  na novom mestu

Izvor: Blic, 24.Jul.2010, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Divlji buvljak“ na novom mestu

„Najopremljeniji tržni centar“ u Beogradu ponovo radi, otvoren bez svečanosti, ali bogat robom kao u najboljim danima. Novi „divlji buvljak“ ispred Otvorenog tržnog centra u Novom Beogradu toliko je bogat ponudom da je morao da se proširi čak u Bulevar Milutina Milankovića.

Prostor u okolini „Buvljaka", najvećeg otvorenog tržnog centra u prestonici, odavno je tesan za sve koji žele da nađu kupca za svoju robu. Situacija se naročito pogoršala od kada je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pre sedam meseci, očišćen plato ispod Železničke stanice „Novi Beograd". Ovaj prostor, na kome se nalazio stari „divlji buvljak", i dalje je ograđen i prodavcima nedostupan.

„Samostalni trgovci polovnom robom", međutim, uspešno su zauzeli trotoar sa obe strane Ulice Antifašističke borbe i poljanu preko puta „Buvljaka". Kao nekada, bolje organizovani među njima robu prodaju sa improvizovanih tezgi, dok većini u tu svrhu služe čaršavi. Na tezgama bolje stojećih prodavaca nalazi se sve što bi jednom majstoru moglo da zatreba za kućne poslove, ali i garantovano originalne „rej ban" ili „prada" naočari za sunce (garanciju daje prodavac), kao i katanci u rasponu od onih kojima se čuvaju bicikli do onih kojima se verovatno može sačuvati i trezor Narodne banke. Ponudu sa čaršava je, međutim, nemoguće dočarati. Većina prodavaca nudi upotrebljene stvari „od igle do lokomotive", i samo još nju zaista i nemaju „na lageru".

Neki prodavci su se već specijalizovali. Tako ovaj „nezvanični tržni centar" ima i svoje „odeljenje za tehniku". Kruna njegove ponude su sobni bicikl i profesionalni sintisajzer „jamaha". Na „odeljenju odevne galanterije" kupac se može potpuno opremiti za svako godišnje doba. Tu se mogu naći i skije, ako je nekome baš sada do skijanja.

Prodavci nisu zanemarili ni zdravstvene potrebe građana kojima su, u širokoj paleti lekova, između ostalog na raspolaganju i „klometol" (protiv mučnine) „hemopres" (protiv visokog pritiska), „amlodipin", „propafen" i „presolol" (za lečenje srčanih oboljenja), kao i mnogi drugi.

Ipak, trgovci „divljeg buvljaka" mahom ne žele da se predstave i svesni su da je njihov posao nelegalan. Znaju i da mogu da budu oterani u bilo kom trenutku, ali i za to imaju odgovor.

- Ako nas ovde „sruše", napravićemo pijacu na drugom mestu. Šta drugo da radim? Da kradem? – pita se jedna od prodavačica novog „divljeg buvljaka".

Međutim, čini se da razloga za brigu ipak ne bi trebalo da imaju, bar dotle dok se nadležne inspekcije za rešavanje ovog problema ne dogovore šta je čija nadležnost i kada će početi da rade na rasčišćavanju ovog prostora.

- Iako naši komunalni inspektori redovno izlaze na teren, ne mogu mnogo da učine jer prodavci često neće da se legitimišu, zbog čega ne mogu ni da se pišu rešenja za uklanjanje niti kazne... Za ovaj posao neophodan je zajednički rad sa policijom, ali i sa tržišnom i gradskom komunalnom inspekcijom - kaže Miloš Hetlerović, pomoćnik predsednika Opštine Novi Beograd.

Hetlerović kaže da je od Nove godine dogovoreno da se na tom potezu dežura stalno, a opštinski i gradski komunalni inspektori se smenjuju na po dva dana. Takođe, i tržišna ispekcija bi trebalo da bude uključena u taj posao ali ona, kako kaže, baš i ne poštuje taj dogovor.

U opštini objašnjavaju da je problem i to što se ulični prodavci kod „Buvljaka", bez obzira na to što se u nekom trenutku sklone, vraćaju na isto mesto maltene istog dana.

Uklonjen deo „Buvljaka"

Rušenje dela Otvorenog tržnog centra u Novom Beogradu počelo je juče. Popularni „Buvljak" biće delom uklonjen jer se nalazi na trasi buduće pristupne saobraćajnice koja će voditi od Tošinog bunara do mosta preko Ade. JKP „Gradske pijace" ranije je najavilo da će oko 900 tezgi biti uklonjeno do 1. avgusta ove godine i da će zakupci tezgi dobiti mesto na preostalom delu pijace, dok će zakupcima lokala biti obezbeđeni montažni objekti.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Preprodavci oko buvljaka neuništivi?!

Izvor: Press, 24.Jul.2010

Komunalni inspektori nemoćni da se izbore sa nelegalnom prodajom pored otvorenog tržnog centra na Novom Beogradu. Tek izgradnjom pristupnice novom mostu preko Save „divlji" prodavci možda odu .Komunalni inspektori mesecima ne mogu da stanu na put sve...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.