Divjak pred sudom u Austriji

Izvor: RTS, 04.Mar.2011, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Divjak pred sudom u Austriji

Bivši general Armije Bosne i Hercegovine Jovan Divjak, koji je uhapšen na aerodromu u Beču, biće izveden pred austrijskog istražnog sudiju, izjavio ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj. Tužilaštvo BiH uputilo austrijskim vlastima predlog za izručenje Divjaka pravosuđu BiH.

Ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj izjavio je da će bivši general Armije Bosne i Hercegovine Jovan Divjak danas biti izveden pred austrijskog istražnog sudiju. Divjak je kasno sinoć >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << priveden na aerodromu u Beču.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH uputilo je protestnu notu Srbiji zbog hapšenja Jovana Divjaka u Beču.

"Ministarstvo spoljnih poslova BiH učiniće sve potrebne napore jer nam je osnovni zadatak zaštita građana BiH, a naročito u ovakvim slučajevima nepravednih optužnica", rekao je šef diplomatije Sven Alkalaj, navodeći da će BiH tražiti da se Divjak brani sa slobode uz kauciju.

Alkalaj je ocenio da je "hapšenje Divjaka po poternici Srbije politički motivisan korak radi relativizovanja njene krivice za dešavanja u proteklom ratu u BiH".

Hrvatski i bošnjački član Predsedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović razgovarali su Divjakom, i najavili da će učiniti sve da se on što pre vrati u Sarajevo.

Iako je Divjak izrazio želju da ceo slučaj ostane u pravnom okviru, bez političkih dimenzija, Komšić kaže da to nije moguće, jer "sve ovo ima i dimenziju političkog slučaja".

Nekoliko stotina građana protestima je izrazilo negodovanje zbog hapšenja ratnog generala Armije BiH Jovana Divjaka.

Demonstranti su prošli centrom Sarajeva i nezadovoljstvo iskazali ispred ambasade Austrije u BiH.

Potom su prošli pored Predsedništva BiH sa namerom da se upute ka ambasadi Srbije, u čemu ih je sprečila policija.

Uz zvuke pištaljki i uzvikivanje parola protiv vlasti BiH, oni su zahtevali oslobađanje Divjaka iz zatvora u Beču.

U vreme protesta saobraćaj u centru grada je bio obustavljen, a zgrade ambasada Austrije i Srbije obezbeđivala je policija u pojačanom broju, kao i zgradu Predsedništva BiH, javili su sarajevski mediji.

Bivši general Armije BiH Jovan Divjak nalazi se u pritvoru u Kornojburgu, gde će po podne biti izveden pred sudiju koji treba da odluči o ekstradicionom pritvoru.

Portparol Državnog tužilaštva suda u Kornojburgu Fridrih Kel izjavio je da je sud informisao i srpske vlasti, koje sad moraju da proslede dokumenta Austriji na osnovu kojih sudija treba da odluči da li postoji osnov za izricanje odluke o ekstradiciji.

Kel je naglasio da je hapšenje usledilo na osnovu naloga koji je izdao sud u Beogradu.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije Rudolf Golia potvrdio je da je Divjak uhapšen prilikom ulaska na teritoriju Austrije, na osnovu međunarodne poternice koju je raspisala Srbija, pod optužbom da je počinio ratni zločin nad pripadnicima JNA, u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, 1992. godine.

Tužilaštvo BiH je, preko Ministarstva pravde, uputilo danas predlog austrijskim vlastima za donošenje molbe za izručenje Jovana Divjaka pravosuđu BiH.

U saopštenju se navodi da se zahtev temelji na činjenicama da je u Tužilaštvu BiH, u Posebnom odeljenju za ratne zločine, u procesu predmet koji se odnosi na događaje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Istraga u Srbiji i BiH

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić je izjavio da se to tužilaštvo oštro protivi da neko drugi istražuje i podiže optužnice u slučajevima u kojima su se navodni zločini dogodili na teritoriji BiH, a osumnjičeni su državljani BiH.

Grubešić je rekao da je u ovaj slučaj uključen i glavni tužilac BiH Milorad Barašin i da pokušavaju da utvrde šta se tačno događa.

Ministarstvo pravde Srbije je saopštilo da je obavešteno o hapšnju bivšeg generala Armije BiH Jovana Divjaka u Austriji, po međunarodnoj poternici Srbije. Ministarstvo će u tom slučaju u narednom periodu postupiti u skladu sa svojim nadležnostima, navodi se u saopštenju.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević razgovarao je jutros o slučaju Divjak sa kolegom iz BiH Miloradom Barašinom, izjavio je zamenik tužioca Bruno Vekarić.

"Nismo dobili nijedan zvaničan dokument u vezi sa hapšenjem Jove Divjaka u Beču. U onom momentu kada dobijemo papire mi ćemo reći nešto više o tome", rekao je Vekarić novinarima u Beogradu.

Vekarić je rekao da se o predmetu "Dobrovoljačka ulica" vodi istraga u Srbiji i Bosni i Hercegovini, zbog čega su jutros dva tužioca i razgovarala.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da je ratni general armije BiH Jovan Divjak trebalo odavno da bude uhapšen.

"To je trebalo davno da se učini. Evidentni su zločini koje je počinio Divjak i ostali u Dobrovljačkoj ulici u Sarajevu", rekao je Dodik u izjavi Tanjugu.

Predsednik RS se nada da je Tužilaštvo Srbije ovog puta spremno za taj slučaj, za razliku od prethodnih, imajući u vidu slučaj Ejupa Ganića, ratnog predsednika BiH, privedenog prošle godine na londonskom aerodromu na osnovu srpske poternice, pa kasnije puštenog.

Srbija je protiv penzionisanog generala Jovana Divjaka podigla optužnicu, slično kao u slučaju Ejupa Ganića.

Radi se o poternicama za 19 osoba iz BiH, pod optužbom da su u maju 1992. godine počinili ratni zločin nad pripadnicima JNA, u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, a reč je o crvenim poternicama Interpola.

Jovan Divjak je rođen 1937. godine u Beogradu. Uoči rata u BiH bio je pukovnik JNA. Predavao je u Vojnoj školi u Sarajevu.

Po izbijanju sukoba, u aprilu 1992. godine, priključio se Teritorijalnoj odbrani BiH. Postavljen je za zamenika komandanta i na toj poziciji ostaje i posle formiranja Armije BiH, u kojoj je dobio čin brigadnog generala.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.