Ditman: Za snažnu demokratiju nužno suočiti se sa prošlošću

Izvor: Press, 01.Feb.2016, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ditman: Za snažnu demokratiju nužno suočiti se sa prošlošću

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, otvorio je danas izložbu "Diktatura i demokratija u eri ekstrema" na Pravnom fakultetu u Beogradu i tom prilikom poručio da je za snažnu demokratiju neophodno suočiti se sa sopstvenom prošlošću.
         "Ideja izložbe je osvrt, uz poseban fokus na Nemačku, na sve ono što se događalo u 20. veku - od diktature do demokratije - i da se pruži otvoren >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << pogled na ulogu koju smo igrali, kako bismo pokazali i dobre i loše stvari koje su se dogodile", rekao je Ditman.
Prema njegovim rečima, ova izložba, koja je je osmišljena 2014. godine u Nemačkoj i otvorena u Bundestagu, prikazuje Evropu u 20. veku i njenu "istoriju ekstrema" u kojoj je, kako je naveo, Nemačka igrala ključan deo teške uloge.
Osvrnuvši se na ulogu Nemačke u Holokaustu, on je rekao da je prošle nedelje prvi put imao prilike da prisustvuje komemoraciji Dana sećanja na žrtve Holokausta na Starom sajmištu, te da je to za njega bio veoma emotivan i tužan momenat.
"Ova izložba pokazuje da se morate suočiti sa sopstvenom prošlosću da biste mogli da imate snažnu i uspešnu demokratiju i zato mi je drago što je tim Pravnog fakulteta ponudio prostor da zajedno pogledamo šta se događalo u prilično oscilirajućem 20 veku", istakao je ambasador Ditman.
To će, zaključio je, imati pozitivan uticaj na sve koji zajedno rade u  okviru Evropske unije.
Otvaranju su prisustvovali dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović, šef Misije Saveta Evrope u Srbiji Tim Kartrajt i predstavnici jevrejske zajednice u Srbiji.
Avramović je rekao da se iz izložbe mnogo toga može naučiti, kao i od Nemačke, te da se treba osvrnuti na istoriju i izvući pouke kako se greške ne bi ponovile i kako bi se krenulo u prosperitetniju i bolju budućnost.
Kartrajt je poručio da je Holokaust za Savet Evrope evropsko nasleđe koje ima zajedničke korene u svim evropskim državama i naglasio da se ne treba fokusirati samo na komemoracije o Holokaustu, već i na sprečavanje, te da treba učiniti sve u obrazovnoj i drugim sferama da se takvi i slični zločini protiv čovečnosti preduprede.
Izložba je nastala kao jedan od projekata Odbora za kulturu Studetskog parlamenta Pravnog fakulteta sa ciljem da se obeleži 27. januar kao Dan sećanja na žrtve Holokausta, a ideja je potekla i od predsednice Srpsko-jevrejskog društva Marlene Pavlović.
Realizovana je pod pokroviteljstvom Ambasade Nemačke, a uz podršku Kancelarije Saveta Evrope u Srbiji.
Izložba prati čitav period od "Prakatastrofe" Prvog svetskog rata, preko stradanja u Holokaustu i Drugog svetskog rata, pa sve do politike hladnog rata, procesa liberalizacije u Evropi i konstituisanja EU kao institucije koja teži zaštiti ljudskih prava i garancijama da se takav zločin koji je zadesio ceo svet nikada ne ponovi.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.