Izvor: Danas, 25.Sep.2014, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Distanciranje od crkve

Iako se premijer izjasnio da neće učestvovati na Paradi ponosa, zbog obaveza, rekao je nešto što se dosadašnji premijeri i predsednici nisu usuđivali.

Povodom kritika koje je izrekao patrijarh SPC Irinej da je Parada ponosa „besprizorna manifestacija“ i uporedio gej populaciju sa pedofilijom i incestom, premijer kaže da vlada poštuje stavove Srpske pravoslavne crkve, „ali politiku zemlje vodi Vlada Srbije u skladu sa Ustavom“.

- Crkvi svaka čast, imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << pravo da iznose stavove kakve hoće, ali ona ne vodi i neće voditi Vladu Srbije već oni koje su izabrali građani na izborima, rekao je Vučić.

Osim premijera, političari, što u vlasti, što u opoziciji, odnosno tri najjače partije u parlamentu - SNS, SPS i DS, ovaj put su pokazale dosta visok nivo političke pismenosti osuđujući izjavu patrijarha Irineja i mešanje crkve u državne poslove. Dok to ranije nije bio slučaj, jer tadašnji državni vrh demokrata i socijalista nije znao i umeo da distancira crkvu na njene poslove, ovaj put su se stvari promenile. Tako smo od šefa poslaničke grupe naprednjaka u parlamentu čuli da crkva treba da se bavi svetovnim, a ne državnim stvarima, dok je predstavnik SPS bio daleko oštriji navodeći da je saopštenje SPC „nehrišćansko, raspiruje homofobiju i ne doprinosi afirmaciji elementarnih ljudskih prava“. Predstavnik demokrata je naveo da patrijarhova izjava „podgreva atmosferu nasilja u društvu“.

Izgleda da se crkva ovaj put preigrala, sve nadajući se da će kao i do sada dobiti prećutni blagoslov vlasti da podstiče nasilje nad LGBT populacijom. Jako dobro znamo kako se to završilo 2010. godine.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.