Disova nagrada Nikoli Vujičiću

Izvor: RTS, 06.Mar.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Disova nagrada Nikoli Vujičiću

Nagrada Vladislav Petković Dis za 2009. godinu pripada beogradskom pesniku Nikoli Vujičiću, odlučio žiri. Uručenje na završnoj svečanosti manifestacije "Disovo proleće" u Čačku.

Disova nagrada za 2009. godinu biće dodeljena beogradskom pesniku Nikoli Vujičiću iz Beograda, rečeno je na konferenciji za novinare u Čačku.

Odluku je doneo žiri u sastavu predsednik Milutin Petrović, Mihajlo Pantić, Tanja Kragujević, Ljiljana Šop i Nenad Šaponja.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Nagrada će, po tradiciji, biti uručena na završnoj svečanosti pesničke manifestacije "Disovo proleće".

Vujičić je rođen 1956. u Velikoj Gradusi na Baniji. Bio je urednik časopisa Znak, glavni i odgovorni urednik listova Književna reč i Zadužbina. U Književnoj omladini Srbije uređivao je ediciju za prvu knjigu Pegaz i biblioteku Raskršća. Sada je urednik u nekoliko izdavačkih kuća i redakcijama časopisa i predsednik Skupštine Srpskog književnog društva.

Snagom pesničkog dara ostvarenog u raznovrsnom, a celovitom poetskom opusu, Vujičić se tokom poslednjih 20-tak godina izdvojio kao osoben, prepoznatljiv i u svemu realizovan stvaralački glas, rečeno je novinarima.

Vujičić je autor sedam pesničkih knjiga, čiji se najveći dometi tretiraju u upravo izašloj knjizi izabranih pesama "Zvuk tišine".

Taj pesnik neprekidno uznemireno i duboko oseća i prezentuje egzistencijalnu i stvaralačku dramu čoveka savremenog doba, na poseban način uspostavlja vezu sa temeljnim pesnikom srpske moderne lirike Vladisavom Petkovićem Disom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.