Diskriminacija preduzetnica na porodiljskom

Izvor: Vesti-online.com, 03.Nov.2010, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diskriminacija preduzetnica na porodiljskom

Unija poslodavaca Srbije zatražila je od ministarske finansija Diane Dragutinović da hitno reaguje i spreči očiglednu diskriminaciju žena preduzetnica na porodiljskom odsustvu.

U saopštenju se navodi da se toj organizaciji u poslednjih nekoliko dana javilo 26 žena preduzetnica iz osam gradova i šest opština, koje tvrde da lokalne vlasti od njih traže da vrate novac koji im pripada na ime refundacije zarada u toku porodiljskog odustva, koja je propisana Zakonom o radu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Stručne službe Unije poslodavaca utvrdile su da ovo nije izolovan slučaj i da takva praksa postoji u većini lokalnih poreskih uprava na teritoriji Srbije, koje od ovih žena potražuju iznose u rasponu od 58.000 do 312.000 dinara, navedeno je u saopštenju.

To predstavlja najgrublju diskriminaciju i kršenje Člana 94. Zakona o radu, koji propisuje da svaka žena zaposlena na neodređeno vreme stiče zakonsko pravo na refundaciju zarade tokom trajanja porodiljskog odsustva, bez obzira da li je u pitanju preduzetnica ili zaposlena kod nekog poslodavca, navode u Uniji.

U saopštenju se navodi podatak da se u Srbiji svake godine rodi za trećinu manje dece u odnosu na broj umrlih osoba.

"Umesto da država pomogne onim hrabrim ženama koje su i preduzetnice i majke, što predstavlja veliko opterećenje u današnja vremena, ona ih primorava da gube vreme, energiju i novac u borbi sa birokratskom mašinerijom", navodi Unija poslodavaca.

U Srbiji živi i radi više od 53.500 preduzetnica.

Mnoge od njih su ili već majke ili će to biti u narednim godinama i, ukoliko se ovakva praksa nastavi, biće sve teže održati nivo nataliteta i sprečiti odumiranje nacije, navodi se u saopštenju, u kojem se precizira da se "odnos društva prema porodiljama i majkama smatra vodećim pokazateljem nivoa poštovanja civilizacijskih normi i postojanja visokog životnog standarda u jednoj zemlji, prema kriterijumima Ujedinjenih nacija".

Ukoliko u najkraćem roku Ministarstvo finansija ne bude reagovalo i stalo na put očiglednoj diskriminaciji preduzetnica porodilja, Unija poslodavaca je navela da će se javno obratiti predsedniku Republike Srbije i predsedniku vlade i tražiti zaštitu prava ovih žena.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.