Diskriminacija porodilja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2010, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diskriminacija porodilja

BEOGRAD -

Unija poslodavaca Srbije upozorila je danas da su pojedine lokalne poreske uprave zatražile od žena - preduzetnica, koje su u protekle dve godine bile na porodiljskom bolovanju, da vrate novac koji im pripada shodno odredbama o Zaštiti materinstva po Zakonu o radu, na ime refundacije zarada u toku trajanja porodiljskog odsustva.

Posle prvih provera na terenu, stručne službe Unije poslodavaca Srbije utvrdile su da ovo nije izolovan slučaj i da takva praksa postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u većini lokalnih poreskih uprava na teritoriji Srbije.

Poreske uprave od ovih žena potražuju iznose u rasponu od 58.000 do 312.000 dinara.

U saopštenju se dodaje da ovo predstavlja najgrublju diskriminaciju i kršenje Zakona o radu, koji propisuje da svaka žena zaposlena na neodređeno vreme stiče zakonsko pravo na refundaciju zarade tokom trajanja porodiljskog odsustva.

Ukoliko u najkraćem roku Ministarstvo finansija ne bude reagovalo i stalo na put diskriminaciji preduzetnica porodilja, Unija poslodavaca Srbije će se javno obratiti predsedniku Srbije i predsedniku Vlade, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.