Dirigenti na markama

Izvor: Politika, 18.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dirigenti na markama

Tradicionalni koncert u Muzikferajnu u Beču već decenijama se održava i prenosi preko TV mreža mnogih država, što je povremeno beleženo i na spomen-markama Austrije. Pored Rikarda Mutija i Seidži Ozave ranije, u 2007. godini tim povodom pojavio se i maestro Zubin Mehta, inače drag gost naše muzičke publike, koji je praktično počeo svoju muzičku karijeru dirigujući u Narodnom pozorištu u Beogradu – pre više od četrdeset godina"

Marka od 0,75 evra prikazuje njegov >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << lik, potpis i znak bečkih filharmoničara.

Zubin Mehta rođen je 29. aprila 1936. u Bombaju u parsiskoj porodici (Parsi), prvo muzičko obrazovanje dobio je od oca violiniste i osnivača Bombajskog simfonijskog orkestra, te se vrlo rano upoznao sa evropskom klasičnom muzikom. Počeo je da studira medicinu, ali se brzo orijentisao ka muzici i sa 18 godina dospeo je u Beč gde je na muzičkoj akademiji studirao klavir, kompoziciju i kontrabas. Tu se sreo i sa našim Borislavom Pašćanom, takođe studentom (odatle verovatno potiče i naklonost ka našim krajevima).

Karijeru kao dirigent počeo je pobedom na takmičenju mladih dirigenata 1958. u Liverpulu. Počeo je sa bečkim i berlinskim filharmoničarima, a zatim je zapažen od Čarlsa Minša, vođe Bostonskog simfonijskog orkestra. Radio je trinaest godina u Njujorku kao muzički direktor, zatim u Montrealu, Filadelfiji i Los Anđelesu gde je postigao zapažena rezultate. Angažovan je kao savetnik Simfonijskog orkestra Izraela.

Debitovao je kao operski dirigent kao 28-godišnjak u Melburnu. Slavljen je u Londonu, Milanu, Firenci, Njujorku i na Salcburškim igrama. Poznat je i kao dirigent opere „Turandot” na otvorenom prostoru u Zabranjenom gradu u Pekingu. Mehta je osam godina generalni muzički direktor Bavarske državne opere.

Novogodišnji koncert u Beču diriguje 2007. po četvrti put. Kod nas je bio nekoliko puta posle 2000. godine.

Posle dočeka Nove godine predstoji, oko podne, prenos iz Beča sa valcerima i drugim kompozicijama, prvenstveno Johana Štrausa oca i sina, Milekera, Lanera, Lehara ili Supea, uz eventualni prenos baleta iz Šenbruna i obavezno sa kompozicijama „Na lepom plavom Dunavu” i „Radecki marš” na kraju"

V. P.

[objavljeno: 19/01/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.