Direktor predlaže - Upravni odbor odlučuje

Izvor: Politika, 10.Avg.2012, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor predlaže - Upravni odbor odlučuje

Prema zakonu, između ostalog, on odlučuje o plasmanima i zaduživanju, nadzire rad izvršnog odbora i identifikuje rizike kojima je banka izložena

Veliki gubici kakve je napravila Agrobanka, od čak 300 miliona evra kako se procenjuje, mogli su nastati samo u banci u kojoj državni kapital caruje. U tu ocenu ne sumnjaju upućeni s kojima su novinari „Politike” razgovarala. Drugim rečima, i ovaj primer pokazuje da država ne može dobro da upravlja i da nije kadra da radi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u svom interesu, odnosno poreskih obveznika, a kamoli malih akcionara. Ta odgovornost je veća zato što je u slučaju Agrobanke ona jedini veći, profilisani akcionar koji je kao takav birao i upravu. Uostalom, da im uprava nije odgovarala – smenili bi je.

Da li u ovdašnjem sistemu ima još „trulih jabuka” i da li sistem može da bude ugrožen trebalo bi da odgovori Narodna banka Srbije.

Jedan prestonički bankar iz banke sa stranim kapitalom koji je želeo da ostane anoniman kaže da je pravljenje gubitaka poput onih u Agrobanci kod njih mnogo teže.

– Mene strani gazda i te kako kontroliše. Sistem procene rizika doveden je do perfekcije. Ukoliko im nešto nije jasno zovu i pitaju o čemu je reč. Pa morali su da naprave dobar sistem, jer kako bi drugačije kontrolisali plasmane kada imaju banke u deset zemalja. Dogodi se gubitak i kod stranih banaka. Treba, međutim, razlikovati da li je nastao kao posledica tržišnog rizika, lošeg rada menadžmenta ili zloupotreba – kaže ovaj bankar.

Članovi Upravnog odbora Agrobanke sada listom tvrde da su na sednice dolazili čisti papiri. Mnogi, međutim, kažu da to jednostavno ne može da bude tačno i da oni i te kako znaju „krvnu sliku” banke.

Jedan član UO Agrobanke iz ranijih saziva kaže da nema razloga da njegove, uslovno rečeno kolege, tvrde da su iznenađeni.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 11. avgusta. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite  OVDE.

Jovana Rabrenović

objavljeno: 11.08.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.