Direktor porodilišta “Narodni front” zabranio laparoskopske operacije vanmaterične trudnoće

Izvor: Blic, 12.Apr.2012, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor porodilišta “Narodni front” zabranio laparoskopske operacije vanmaterične trudnoće

Direktor Ginekološko-akušerske klinike “Narodni front” u Beogradu zabranio je laparoskopske operacije vanmaterične trudnoće.

Ostale bolnice u Srbiji ovu metodu redovno koriste jer se pacijentkinje brže oporavljaju, a ožiljak ostaje manji. Pacijentkinje koje dožive vanmateričnu trudnoću i koje se odluče za lečenje u "Narodnom frontu” biće ubuduće operisane isključivo klasičnom metodom, kada se otvara ceo stomak.

To se nedavno dogodilo i Danijeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Miljković (32) koja je tri dana ležala u bolnici jer lekari nisu znali da li se kod nje razvila vanmaterična trudnoća ili ne. Zbog toga je i bila kandidat za laparoskopiju, ali su je lekari zbog odluke dr Stanojevića operisali klasičnim putem.

- Zahtevala sam da me operišu laparoskopski, ali rekli su mi da je zabranjeno. Htela sam i da platim kao vanstandardnu uslugu, ali ni to nije bilo moguće - priča Danijela.

Izvor "Blica” upoznat sa dešavanjima u "Frontu” kaže da je na ovaj način pacijentima narušen izbor lečenja.

- Laparoskopija je jedan od savremenih metoda koja se koristi u dijagnostici, ali i lečenju vanmateričnih trudnoća. Metoda je ključna kod onih stanja kada sa sigurnošću ne možemo da utvrdimo da li se radi baš o vanmateričnoj trudnoći. U takvim situacijama laparoskopski možemo da utvrdimo dijagnozu, ali i u istom zahvatu da operišemo. To je i manje traumatično za žene, a i brži je oporavak - kaže izvor "Blica”.

Kod jedne trećine slučajeva, i to onih koji su hitni, jedino može pomoći klasičan metod otvaranja stomaka, ali je u dve trećine situacija laparoskopija opravdana, objašnjava naš sagovornik.

Direktor "Fronta” dr Dušan Stanojević kaže da je razlog za zabranu mali broj laparoskopija koje mogu da obave u toku radnog vremena.

- Dnevno možemo da uradimo samo četiri laparoskopije, i to ne vanmaterične trudnoće, već za druga ginekološka stanja. Jedini način da laparoskopski radimo vanmaterične trudnoće je ukoliko neka druga operacija otpadne.

Ali to se dešava retko, jer imamo liste čekanja - kaže dr Stanojević.

On navodi da laparoskopska operacija traje sat i po, koliko i sterilizacija instrumenata, pa je za jedan radni dan moguće uraditi samo četiri takve operacije.

Međutim, postavlja se pitanje kako samo ova bolnica ima problema s tim i jedino u njoj je zabranjena ovakva vrsta operacije. Direktori ginekoloških klinika i odeljenja u Višegradskoj, bolnici "Dragiša Mišović” i "Zvezdara”, sa kojima je "Blic” razgovarao kažu da nema ovakvih problema i operacije vanmaterične trudnoće često obavljaju laparoskopskim putem.

U Ministarstvu zdravlja negirali su ovaj problem i nisu želeli da komentarišu kako je moguće da direktor jedne ustanove zabrani izvođenje metode koja je standard u medicini.

Povezane vesti: Pitamo buduće mame: Da li razmatrate porođaj kod kuće? Ugradnja stenta od sada i van Beograda „Noć muzeja“ u 60 gradova Srbije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.