Direktor Unicefa: Smanjena smrtnost dece, siromaštvo problem

Izvor: N1 televizija, 20.Nov.2017, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor Unicefa: Smanjena smrtnost dece, siromaštvo problem

Položaj dece u Srbiji je bolji nego pre 10 godina, smanjena je smrtnost novorođenčadi i male dece za 50 odsto, više dece se upisuje u školu, ali i dalje ima puno posla u svim oblastima, izjavio je direktor Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lot.

"Dvadeset posto dece mlađe od tri godine ne ide na vakcinaciju, 50 odsto dece ispod tri godine ne ide u vrtić, a kod najsiromašnijih slojeva društva, tek devet odsto dece ide u vrtić. Imate i nasilje nad decom - jedno od četiri dece >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << starosto do dve godine se fizički kažnjava", podaci su koje je u Novom danu, na Svetski dan deteta, izneo Lot.

On je rekao da su u Srbiji vidljivi napori da se situacija poboljša.

"Vlada Srbije uspostavlja sisteme propisa, ulaže u obrazovanje, u vrtiće, kao i u osnovno i srednje obrazovanje, gde pokušava da poboljša kvalitet nastave", kaže Lot i dodaje da mediji igraju važnu ulogu u širenju tih vrednosti.

Lot je izjavio da je svako treće dete u Srbiji u riziku od siromaštva.

U Srbiji 30 odsto dece od 15 godina ne poseduje adekvatne veštine čitanja i pisanja.

 "Obrazovanje je ključno za razvoj svakog društva. Dokaz za to je da su sva istraživanja do sada pokazala da model obrazovanja može da razbije ciklus siromaštva. Moramo da se potrudimo da obrazovanje bude kvalitetno i da bude inkluzivno", rekao je direktor Unicefa u Srbiji.

Ipak, 30 odsto dece od 15 godina u Srbiji ne poseduje adekvatne veštine čitanja i pisanja.

"Na žalost, jedna trećina dece u Srbiji je nepismeno, a to znači da nisu pripremljena za svet. I zbog toga unicef u saradnji sa Vladom Srbije se složio da između 2016. i 2020. ima program za inkluzivno obrazovanje, koje će biti kvalitetno. Promeniće se nastavni plan i program kako bi se učenje vršilo po kompetenciji", rekao je Lot.

Naglašava da će deca moći da pohađaju dualno obrazovanje u srednjim školama, kako bi mogli, kako je rekao, da se spreme za tržište rada.

 Govoreći o položaju Roma, Lot kaže da svega šest odsto romske dece pohađa vrtiće.

Direktor Unicefa kaže da je to zapanjujući podatak.

"I uopšteno, ako pogledate najsiromašnije porodice, imate 22 procenata dece koja ne idu u vrtiće. To je takođe opalo ove godine. Dva su razloga za to: siromaštvo i nedostatak razumevanja za to šta se dešava u životu deteta do pete godine", rekao je Lot.

Dodaje da nije više samo važno da dete u tom periodu provodi vreme s roditeljima, već je važno i rano učenje i socijalizacija deteta.

Loša situacija i u svetu

Govoreći o statusu dece u svetu, Lot kaže da situacija "nije sjajna" i da se situacija pogoršala u odnosu na pre 20 godina.

"Dvadeset godina posle usvajanja Konvencije o pravima deteta, u sedam zemalja imamo decu koja umiru pre 19. godine, a to su zemlje u kojima se ratuje, poput Sirije i Libije, u 14 zemalja imamo u opadanju obrazovanje dece, dok je u 21 zemlji siromaštvo u porastu, u nekima čak i duplo više, uglavnom u zemljama podsaharske Afrike", rekao je Lot i dodao da manje devojčica pohađa školu.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Trećina dece u Srbiji živi na ivici siromaštva

Izvor: Blic, 20.Nov.2017

Položaj dece u Srbiji je bolji nego pre 10 godina, smanjena je smrtnost novorođenčadi i male dece za 50 odsto, više dece se upisuje u školu, ali i dalje ima puno posla u svim oblastima, izjavio je direktor Unicefa u Srbiji Mišel Sen-Lo, povodom Svetskog dana deteta...Pre 67 godina, Ujedinjene nacije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.