Direktor »Šipada« dao plate bivšim borcima

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Apr.2015, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor »Šipada« dao plate bivšim borcima

SARAJEVO - Da je u BiH sve više gladnih, obespravljenih i bolesnih, zorno pokazuje i drama koja se juče odvijala u Sarajevu, kada su dva demobilisana borca prijetila da će se spaliti ispred zgrade Vlade FBiH.

Šefik Muminović i Džemil Zahirović pješice su iz Živinica stigli u Sarajevo. Obojica su nezaposlena, imaju brojnu porodicu, svi su, kako kažu, radno sposobni, ali niko ne radi. Zbog njihove prijetnje da će se zapaliti pred zgradom Vlade bilo je malo više policajaca nego >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << što je uobičajeno, kao i ekipa Hitne pomoći.

Muminović i Zahirović, kako su rekli, mjesecima su vlasti u Tuzlanskom kantonu, ali i Federaciji BiH upozoravali da će sebi oduzeti život ako im konačno neko ne pomogne. Uzalud.

"Stalno nas lažu, obećavaju, a ne ispunjavaju obećanja. Krenuli smo pješke, bez prebijene pare u Sarajevo. Niko nas nije pitao kako smo. Jedino su nam novinari davali hranu. Policija nam je otela benzin, što je i snimljeno", kaže Muminović i upozorava da ima i druga sredstva kojima može nauditi sebi.

Iz džepa pantalona vadi šaku tableta i pokazuje novinarima.

"Vidite, imam tablete, ponio sam, sve ću odjednom da popijem i gotovo. Misle da me mogu spriječiti, ali ne mogu", očajno je zavapio.

Priča da je jedino što od vlasti u FBiH i TK traži da na njegovo mjesto u Rudniku Đurđevik, gdje je nekad radio, zaposli njegovog sina.

"Obećao mi je direktor rudnika i papiri su kod njega, sve je bilo sređeno, ali me prevario i sad ne dozvoljava ni da uđem u krug", kaže Muminović.

Džemil Zahirović kaže da samo želi penziju i posao za nekoga od njegove mnogobrojne porodice.

"Borio sam se za ovu državu da bi moja djeca gladovala. Dvadeset godina slušam jednu te istu priču, razočaran sam i ne mogu više", kaže Zahirović.

Tek što su Džemil i Šefik stigli pred zgradu Vlade FBiH, obratio im se Esad Česko, direktor firme "Šipad" d.o.o., i ponudio da potpišu ugovore koji će im omogućiti da narednu godinu dobijaju 400 KM mjesečno i da im doprinosi budu plaćeni dok se ne snađu.

"Jutros sam ih vidio i razmišljao sam kako da pomognem. I moja firma je u teškoj situaciji, ali ću nekako uspjeti da ih finansiram godinu dana. Pozivam sve privredne subjekte da učine isto i da nekome od demobilisanih boraca koji su u teškoj situaciji omoguće bar privremeno finansiranje dok se njihov problem ne riješi", rekao je Česko, s kojim su Muminović i Zahirović potpisali ugovore, kazavši da to rade kako bi im porodica imala šta jesti.

U zgradi Vlade Federacije BiH primili su ih predstavnici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata, ali su njih dvojica sa sastanka izašli nezadovoljni tvrdeći da su dobili samo puka obećanja da će njihova djeca dobiti zaposlenje. Zbog takvog ishoda sastanka uputili su se ka zgradi Predsjedništva BiH, ali tamo ih niko nije primio, iako su imali namjeru da od člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića traže pismenu potvrdu da će njihovi sinovi biti zaposleni.

Dozivali su nekoga da im se obrati, ali to nisu dočekali, niti su imali novca za povratak kući. Okupljeni novinari, snimatelji i fotoreporteri sakupili su novac za njihove autobuske karte, nakon čega su se razočarani i tužni zaputili prema Autobuskoj stanici da bi se vratili svojim porodicama u Živinice.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.