Direktor SZO za Evropu: Srbija dobro pripremljena za koronavirus; Lončar: Nema mesta panici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2020, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor SZO za Evropu: Srbija dobro pripremljena za koronavirus; Lončar: Nema mesta panici

Direktor SZO za Evropu dr Hans Kluge, koji je doputovao u posetu Srbiji, ocenio je da je naša zemlja vrlo dobro shvatila pripravnost za pojavu koronavirusa.

"Ovog meseca tim za vanredne situacije SZO u Srbiji je vrlo blisko sarađivao s nacionalnim ekspertima na proceni spremnosti međunarodnih aerodroma i zdravstvenih ustanova za suočavanje s virusom. Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da kažem da su povratne informacije koje smo dobili od našeg tima veoma pozitivne", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Kluge za "Politiku".

Tokom 2018. godine, kako objašnjava, međunarodna nezavisna grupa za evaluaciju ocenila je kapacitet Srbije da spreči vanredne i krizne situacije u vezi sa zdravljem, da ih otkrije i odgovori na njih u skladu s Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom.

"Ta procena je pokazala da je vaša zemlja dobro pripremljena da se suoči sa svim tipovima opasnosti i vanrednih situacija u vezi sa zdravljem, uključujući i izbijanje epidemije koje predstavljaju opasnost po zdravlje u svetskim razmerama", rekao je on.

Kluge naglašava da infektivne bolesti ne poštuju granice i da nijedna zemlja nije imuna na ulazak virusa korona.

Prema njegovim rečima, istraživanje za izradu vakcine protiv virusa korona je u toku pa će klinička ispitivanja moći da počnu za tri-četiri meseca.

Sa premijerkom Anom Brnabić će razgovarati o napretku koji Srbija ostvaruje i izazovima s kojima se susreće u zdravstvenom sektoru, a vrhunac posete će, kako kaže, biti sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Lončar: Sprovedene sve preporuke, nema mesta panici

Nema mesta panici zbog koronavirusa, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar i poručio da je realno da se virus pojavi i u Srbiji, ali da je zdravstveni sistem spreman i da su sprovedene sve preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

Posle potpisivanja sporazuma u Palati Srbija sa Hansom Klugeom, Lončar je rekao da u Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj koronavirusa i najavio da će na sajtu Ministarstva zdravlja biti poseban deo koji će se baviti koronavirusom.

Pozvao je građane da prate zvanične informacije nadležnih u zdravstvu u Srbiji, kao i informacije na sajtu Svetske zdravstvene organizacije.

Lončar je rekao da je realno da se koronavirus pojavi i u Srbiji, ali i naglasio da je zdravstveni sistem potpuno spreman ako i kada se koronavirus pojavi u našoj zemlji.

Poručio je da više ljudi umre od sezonskog gripa nego od koronovirusa i pozvao građane da primene uobičajene mere poput higijene ruku, izbegavanja velikih skupova, boravka u prirodi i zdrave ishrane.

Kluge, koji posle sastanka u Beogradu putuje za Italiju gde je prisutan koronavirus, rekao je da iz Srbije odlazi spokojan jer se uverio da su u našoj zemlji primenjene sve preporučene mere.

Lončar i Kluge su se obratili medijima nakon potpisivanja sporazuma o nastavku saradnje Srbije i Svetske zdravstvene organizacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SZO: Srbija dobro pripremljena za suočavanje sa koronavirusom

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Feb.2020

Direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge ocenio je da je Srbija dobro pripremljena da se suoči sa svim tipovima opasnosti i vanrednih situacija u vezi sa zdravljem, uključujući i izbijanje epidemija koje predstavljaju opasnost po zdravlje u svetskim razmerama...On je za današnju...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.