Direktor SZO osudio nacionalističko svojatanje vakcine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Avg.2020, 11:12

Direktor SZO osudio nacionalističko svojatanje vakcine

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus osudio je "nacionalističko" svojatanje potencijalne vakcine za korona virus i upozorio bogate zemlje da, ako način lečenja zadrže za sebe, ne mogu da očekuju da će biti bezbedne, ako siromašne zemlje ostanu izložene riziku.

Nakon što je broj zaraženih korona virusom u svetu premašio 19 miliona, Tedros je rekao da je u interesu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bogatijih država da pomognu svakoj zemlji da se zaštiti od korona virusa, prenosi Gardijan.

"Nacionalističko svojatanje vakcine nije dobro. To nam neće pomoći", rekao je on na panelu Bezbednosnog foruma u Aspenu, obraćajući se putem video-linka iz Ženeve.

On je dodao da svet, da bi se brže oporavio od korona virusa, mora da to uradi zajedničkim snagama jer živimo u "globalizovanom svetu".

Istakao je da pretnja od Kovida-19 može jedino da se uguši saradnjom na globalnom nivou, naročito kada se razvije vakcina, prenosi NBC njuz.

"Trebalo bi da postoji konsenzus na globalnom nivou kako bi vakcina, bilo koji proizvod, postao globalni javni proizvod. I to je politički izbor, politička obaveza. I želimo da politički lideri odluče o tome", poručio je on.

Dodao je i da deljenje vakcine i drugih sredstava pomaže svetu da se oporavi i istakao da će na taj način ekonomski oporavak biti brži, a šteta od Kovida-19 umanjena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Direktor SZO osudio nacionalističko svojatanje vakcine

Izvor: OkRadio.rs, 07.Avg.2020

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus osudio je "nacionalističko" svojatanje potencijalne vakcine za korona virus i upozorio bogate zemlje da, ako način lečenja zadrže za sebe, ne mogu da očekuju da će biti bezbedne, ako siromašne zemlje ostanu izložene...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.