Direktor Lekarske komore Srbije za Vesti: Svet više ceni srpske lekare

Izvor: Vesti-online.com, 28.Sep.2017, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor Lekarske komore Srbije za "Vesti": Svet više ceni srpske lekare

Srbija je suočena s konstantnim odlivom lekara, kvalitetno školovanog kadra koji u svojoj zemlji teško dolaze do posla, dok ih u inostranstvu veoma cene. Predsednik Lekarske komore Srbije dr Milan Dinić svestan je lošeg trenda, ali je jednako istina da malo toga zavisi zaista od lekara.

- Godinama u Srbiji nije rađen sistemski kadrovski plan, a do pre nekoliko godina imali smo zamrznute specijalizacije u trajanju od osam godina, što je doprinelo tome da danas imamo ograničen >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << broj lekara specijalista. Medicinski fakulteti sa svoje strane, imaju ograničen kapacitet nastave pa je potrebno dosta vremena da se ta rupa popuni i da lekari koji čekaju na specijalizacije, dobiju mogućnost da iste i steknu.

Javnost je posebno osetljiva na korupciju u zdravstvu. Šta učiniti da tu poverenje bude veće?

- Korupcija je sistemski problem koji prožima gotovo sve sfere našeg društva i stepen korupcije u zdravstvu ne zaostaje ali ni ne odskače. Rešavanju sistemske korupcije, pa tek onda i pojedinačne, koja je prisutna u zdravstvu, može se pristupiti samo jačanjem institucija i vladavine prava. Konkretno u zdravstvu, jedno od ključnih rešenja bilo bi preciznije definisanje prava i obaveza kako lekara, tako i pacijenata.

Zašto ljudi čekaju na preglede i po godinu dana?

Nažalost, u Srbiji postoji nesaglasje između potreba pacijenata i kapaciteta zdravstvenog sistema. To se može rešiti osnaživanjem primarne zdravstvene zaštite, čime će se rasteretiti sekundarni i tercijalni nivo zdravstvene zaštite gde postoje liste čekanja, ali i boljim korišćenjenjem kapaciteta privatnog zdravstvenog sektora.

U Srbiji se uspešno izvode vrlo teški zahvati presađivanja jetre ili srca, pa do presađivanja materice. Gde su naši stručnjaci u odnosu na region i Evropu, posebno u pogledu ulaganja zemlje u zdravstvo?

- Srbija ima izuzetne stručnjake među lekarima, što potvđuju njihovi profesionalna dostignuća, kao i činjenica da su veoma traženi i cenjeni i van zemlje. Međutim, pored izuzetnih stručnjaka, smatram da u Srbiji ne postoji dovoljna medijska pažnja i zasluženo vrednovanje savesnog rada preko 30.000 lekara koji svakodnevno vode računa o zdravlju građana i koji u proseku imaju i 50 pacijenata dnevno.

Kako gledate na to da se deca u inostranstvu leče skupljanjem novca sms porukama i pored zdravstvenih fondova?

Fond za lečenje dece u inostranstvu je formiran na principu solidarnosti, država je uložila jedan deo novca, a ostalo su donacije. Ne smatram da postoji išta loše u solidarnosti i pozivanju građana da pomognu najmlađim sugrađanima kojima je potrebno lečenje u inostranstvu. Ono što bi moglo da se promeni jeste način na koji se raspodeljuje novac koji se prikuplja, pa da ako imamo, na primer, dvadesetoro dece kojima je hitno potrebno lečenje u inostranstvu, budu organizovane akcije prikupljanja novca jednako za sve, kako bi se svima pružila jednaka šansa da dobiju lečenje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.