Diplomirani jednako master: epilog

Izvor: Politika, 14.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomirani jednako master: epilog

Sa posebnim zadovoljstvom i ličnom satisfakcijom dočekao sam da u ponedeljak, 5. novembra poslanici Narodne skupštine izglasaju odluku o automatskom izjednačenju dosadašnjeg VII1 stepena stručne spreme tj. fakultetske diplome sa novim zvanjem "master".
Prošlo je više od godinu dana od prvobitne odluke rektora svih srpskih univerziteta, donete 19. oktobra 2006. godine na predlog studentskih organizacija i studenata-prorektora na osnovu člana 127 Zakona o visokom obrazovanju, da izjednače >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << staro zvanje "diplomirani" i novo zvanje "master". Ova je odluka osporena na sednici Skupštine konferencije univerziteta održanoj 6. novembra prošle godine, a najveći njeni protivnici bili su fakulteti koji su uvođenjem jednogodišnjih programa za "dokvalifikaciju" diplomiranih planirali da značajno popune prihode.

Kao tadašnji prorektor Univerziteta u Beogradu, svesrdno sam podržavao studentsku inicijativu na Univerzitetu i u javnosti, oglasivši se u ovoj rubrici člankom "Diplomirani jednako master". Zbog podrške studentima, doživeo sam nekolegijalno ponašanje predstavnika nekih fakulteta koji su tada čak tražili moju odgovornost. U kampanji za izbor rektora koja je usledila, ovaj stav mi je, moguće, umanjio šanse. Ali ne žalim, jer pravda je zadovoljena, makar i godinu dana kasnije. Pravda za 450.000 diplomiranih fakultetskih stručnjaka koji će sada mirno nastaviti da rade ne strahujući da će im sutra poslodavac reći – "ako nisi master, dobićeš otkaz". Pravda za sve one koji su do diplome došli posle mukotrpnog studiranja, koje je u proseku trajalo više od šest godina. Nismo mi gluplji od Evropljana, ne, već su naše studije teže i zahtevnije. Ovo je uostalom i bio razlog pokretanja reforme u poslednjih nekoliko godina. Odluka parlamenta ceni upravo taj kvalitet srpskog visokog obrazovanja.

Odlukom o izjednačavanju zvanja "diplomirani" sa zvanjem "master" Srbija prati promene u bliskom okruženju, u bivšim jugoslovenskim republikama Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji sa kojima smo imali isti sistem obrazovanja, kao i u drugim zemljama sa sličnim obrazovnim sistemom: Estoniji, Belgiji, Holandiji.

Na neke kritike ove pravedne odluke posebno ću se osvrnuti. Prva glasi – "sad su svi postali magistri". Ona naravno proističe iz nepoznavanja suštine dosadašnje magistrature. Magistar je radi dobijanja svog zvanja obavio samostalna naučna istraživanja, napisao i odbranio magistarski rad sa naučnim doprinosom. U boljem slučaju, doprinos je verifikovan objavljivanjem u naučnom časopisu. Time je magistar savladao prvi korak u samostalnom naučnom radu i pripremio se za drugi, doktorsku disertaciju. Kod anglosaksonskog "mastera" se ne traži nikakav naučni doprinos, te se on ni u kom slučaju ne može porediti sa našim magistrom. Dakle, "master" nije magistar. Naši magistri će i dalje s ponosom moći da nose to zvanje i da pišu doktorsku disertaciju, ako to žele i mogu.

Na zamerku da "5 nije jednako 4" već je odgovoreno: naše diplomske studije realno nisu trajale četiri godine već u proseku više od šest i ova odluka samo prihvata realnost, u cilju zaštite cele populacije visokoobrazovanih.

Još jedna "zamerka" – nastaće ogromna navala na fakultete jer će svi hteti da zamene svoju staru diplomu. Naravno da neće, jer tumačenje parlamenta uliva pravnu sigurnost koja umanjuje potrebu zamene diplome. Dovoljno je da znate da ste "master". To će ipak učiniti diplomci koji žele da idu na doktorske studije u inostranstvo, kao i oni koji nemaju poverenje u pravnu sigurnost u Srbiji ili žele da diplomu "mastera" urame i okače na zidu. Situacija je uporediva s onom od pre nekoliko decenija kada su tadašnji diplomirani lekari dobili mogućnost da zamene svoje stare diplome za nove sa zvanjem "doktor medicine", zvanjem koje je lekarima bilo vraćeno posle dužeg perioda. Samo je mali broj lekara tj. doktora medicine zaista iskoristio ovo pravo, dok je većini bilo dovoljno zakonsko priznanje.

Nadam se da će fakulteti pravilno protumačiti odluku parlamenta u kojoj se doslovno kaže: "Lica koja su stekla VII1 stepen stručne spreme (diplomirani pravnik, diplomirani inženjer itd.) izjednačena su sa licima koja steknu zvanje master". To znači da će, u skladu sa stavom 3 člana 127 Zakona o visokom obrazovanju, diplomirani stručnjak moći da bez ikakvih dodatnih uslova traži i dobije novu diplomu "mastera". Naravno, moraće tom prilikom da vrati svoju staru diplomu i da plati troškove. Nadajmo se, primerene poslu zamene diplome.

Jedna velika korist od ove odluke, na koju posebno želim da skrenem pažnju, jeste što rukovodstva državnih univerziteta sada imaju solidan osnov da od osnivača tj. vlade traže budžetsko finansiranje u punom obimu i za studije na "master" nivou, s obzirom na to da je država do sada finansirala kompletne diplomske studije.

Na kraju, moje čestitke studentima, njihovim organizacijama i predstavnicima, koji su i pored velikog otpora pojedinih fakulteta istrajali i uspeli u svojoj inicijativi.

Profesor Matematičkog fakulteta
Univerziteta u Beogradu


[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.