Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2012, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatski skandal BiH u UN

NJUJORK, SARAJEVO -

Predsedništvo BiH nije dalo saglasnost ambasadorki BiH u Ujedinjenim nacijama Mirsadi Čolaković da pročita pismo ministra spoljnih poslova Zlatka Lagumdžije u Savetu bezbednosti UN.

Nakon govora visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u Savetu bezbednosti, koji je stanje u BiH ocenio negativno, trebalo je da usledi obraćanje ambasadorke BiH u UN.

Međutim, kako je prenela Federalna televizija, to se nije dogodilo jer Predsedništvo BiH >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nije odobrilo čitanje pisma o stanju u zemlji zato što njegov sadržaj ne odgovara stvarnom stanju.

Ovakva odluka došla je samo sat pre planiranog obraćanja ambasadorke Mirsade Čolaković.

Ministar Lagumdžija tekst pisma Predsedništvu uputio je u petak, posle isteka radnog vremena, nakon 18 časova.

Lagumdžija je u pismu naveo brojne uspehe vlasti BiH, dodajući da izveštaj visokog predstavnika, daje znake ohrabrenja.

"Oktobarski izveštaj o napretku BiH se ne može nazvati zadovoljavajućim", stoji između ostalog u nepročitanom pismu. Lagumdžija je naveo da Inckov izveštaj daje znakove ohrabrenja i pruža politički podsticaj ključnim političkim subjektima u zemlji.

"U kontekstu inicijative za formiranje nove parlamentarne većine i na državnom i na entitetskom nivou u Federaciji BiH, stvarni pomak za ispunjavanje uslova za stupanje na snagu SSP i predaju kredibilne aplikacije za članstvo u EU može se očekivati vrlo brzo nakon formiranja parlamentarne većine", piše između ostalog u "zabranjenom" pismu, prenosi portal kloix.ba.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

BiH izazvala skandal u UN!

Izvor: Vesti-online.com, 14.Nov.2012, 06:29

Predsedništvo BiH nije dalo saglasnost ambasadorki BiH u Ujedinjenim nacijama Mirsadi Čolaković da pročita pismo ministra spoljnih poslova Zlatka Lagumdžije u Savetu bezbednosti UN...Ujedinjene nacije ostale uskraćene za obraćanje BiH  ..Posle govora visokog predstavnika u BiH Valentina Incka...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.