Diplomatski rat Ankare i Kaira

Izvor: RTS, 23.Nov.2013, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatski rat Ankare i Kaira

Kairo zatražio od turskog ambasadora da napusti zemlju, jer Ankara podržava "organizacije koje šire nestabilnost" u Egiptu. Prethodno je povučen egipatski ambasador iz Turske. Ankara uzvratila istom merom.

Egipat je zatražio od turskog ambasadora da napusti zemlju i optužio Ankaru da podržava organizacije koje šire nestabilnost. Ankara uzvratila istom merom i egipatskog ambasadora proglasila nepoželjnom osobom.

Pretpostavlja se da je Kairo, iako nije eksplicitno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << navedeno, mislio na Muslimansku braću i zbačenog predsednika Muhameda Mursija, javlja Rojters.

Turska je "pokušavala da utiče na javno mnjenje protivno interesima Egipta, podržavala sastanke organizacija koje su htele da stvore nestabilnost u zemlji", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Badr Abdelati.

Prethodno je Kairo prekinuo diplomatsku misiju u Ankari, kada je egipatski ambasador napustio Tursku. 

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je da, pošto je turski ambasador proteran iz Egipta, da nikada neće "poštovati" vlast koju je postavila vojska.

"Nikada neću poštovati one koji su došli na vlast vojnim pučom", rekao je Erdogan novinarima.

I Ankara i Kairo su u avgustu opozvali svoje ambasadore radi konsultacija kada su egipatske bezbednosne snage upale u kamp Mursijevih pristalica 14. avgusta. Tada je stradalo više stotina demonstranata.

Ankara je jedan od najsnažnijih kritičara zbacivanja Mursija sa vlasti. Muslimanska braća nekadašnjeg egipatskog predsednik imaju tesne veze sa turskom vladajućom partijom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Odgovor Ankare: Egipatski ambasador perosna non grata

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Nov.2013

Turska je danas proglasila egipatskog ambasadora personom non grata nakon što je Egipat protjerao turskog ambasadora. "Tužni smo  zbog ove situacije. Ali istorijska odgovornost za ovo je isključivo na upravi Egipta", navodi se  u saopštenju  turskog Ministarstva  spoljnih poslova. Egipat je...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.