Diplomatski dnevnik: Nemački ministar Jung posetio Kosovo i BiH

Izvor: Southeast European Times, 28.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatski dnevnik: Nemački ministar Jung posetio Kosovo i BiH

Nemački ministar odbrane posetio je Kosovo i BiH. Takođe u diplomatskim vestima: albanski predsednik Bamir Topi sastao se sa turskim ministrom inostranih poslova Alijem Babačanom, a pregovori o ponovnom ujedinjenju Kipra se nastavljaju.

28/10/2008

Nemački ministar odbrane Franc Jozef Jung počeo je u ponedeljak (27. oktobra) balkansku turneju tokom koje će posetiti trupe koje su raspoređene na Kosovu i u Bosni i Hercegovini (BiH). Kosovski predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Fatmir Sejdiu i premijer Hašim Tači sastali su se sa njim u ponedeljak u Prištini. Jung je u utorak otputovao u Sarajevo na razgovore sa visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom.

***

Novoimenovani ambasador Kosova u Sjedinjenim Državama Avni Spahiju doputovao je u nedelju (26. oktobra) u Vašington. "Mi ćemo američkoj vladi i građanima biti glas vlade i građana Kosova", rekao je Spahiju.

***

Albanski predsednik Bamir Topi sastao se u četvrtak (23. oktobra) sa turskim ministrom inostranih poslova Alijem Babačanom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima. Topi se zahvalio Turskoj na podršci procesu integracije Albanije u NATO. Babačan je obećao nove investicije turskih kompanija u toj zemlji i pohvalio Albaniju za jačanje stabilnosti u regionu. Babačan je došao u Tiranu da bi prisustvovao 19. konferenciji ministara inostranih poslova zemalja članica Crnomorske ekonomske saradnje (BSEC). Članice te organizacije su Turska, Albanija, Jermenija, Azejberdžan, Bugarska, Gruzija, Grčka, Moldavija, Rumunija, Rusija, Srbija i Ukrajina.

***

Ton prvog izveštaja Evropske komisije (EK) o napretku Srbije biće pozitivan, izjavio je u sredu (22. oktobra) potpredsednik vlade Božidar Đelić. Đelić se u Briselu sastao sa visokim zvaničnicima EK, uključujući direktora EK za zapadni Balkan Pjera Mirela. Izveštaj, prvi od kada je Srbija potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, biće objavljen 6. novembra.

***

Kiparski predsednik Demetris Kristofijas i lider kiparskih Turaka Mehmet Ali Talat sastali su se u sredu (22. oktobra) da nastave pregovore o upravljanju i deobi vlasti. Specijalni predstavnik UN-a Taj-Bruk Zerihun izrazio je optimizam u pogledu razgovora rekavši da se proces "dobro odvija".

***

Turski predsednik Abdulah Gul izrazio je podršku nastojanjima Ukrajine za pridruživanje NATO-u na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim kolegom Viktorom Juščenkom održanoj u ponedeljak (27. oktobra). Oni su se sastali tokom Juščenkove zvanične posete Ankari. Gul je primetio da su se bilateralni odnosi znatno unapredili. Juščenko je rekao da bi njegova zemlja mogla da izuzme određene grupe turskih državljana, uključujući novinare, studente i biznismene, iz viznog režima. Ukrajina se nada da će jednog dana imati sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom, dodao je on.

***

Delegacija belgijskog parlamenta koja je posetila Prištinu u ponedeljak (27. oktobra) obećala je podršku Kosovu. "Belgija je veliki saveznik Kosova i nastaviće [da se zalaže za njega]", izjavio je predsednik parlamenta Herman Van Rompuj, dodajući da će Belgija ostati prisutna u sastavu KFOR-a u toj zemlji.

(Razni izvori 21/10/08-28/10/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.