Diplomatski dnevnik: Hrvatski predsednik Mesić u poseti Mongoliji i Kini

Izvor: Southeast European Times, 06.Avg.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatski dnevnik: Hrvatski predsednik Mesić u poseti Mongoliji i Kini

Hrvatski predsednik doputovao je u subotu u Mongoliju, na razgovore o bilateralnim odnosima. Takođe u diplomatskim vestima ove nedelje: bahreinski kralj Hamad bin Isa Al-Kalifa boravi u Turskoj, a srpski ministar inostranih poslova Vuk Jeremić je u Egiptu.

05/08/2008

Hrvatski predsednik Stipe Mesić doputovao je u subotu (2. avgust) u zvaničnu posetu Mongoliji, na poziv svog mongolskog kolege Nambarina Enkbajara. Oni su razgovarali o bilateralnim odnosima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << a posebno o ekonomskim vezama. Mesić će se takođe sastati sa premijerom Sanđagin Bajarom i predsednikom parlamenta Danzaginom Lundeđancanom. Posle Mongolije, Mesić će u četvrtak otputovati u severoistočnu kinesku provinciju Lijaning, a u Peking će doputovati u petak da bi prisustvovao otvaranju Letnje olimpijade.

***

Bahreinski kralj Hamad bin Isa Al-Kalifa završava u utorak (5. avgust) dvodnevnu posetu Turskoj. Prvi šef države iz Bahreina koji je posetio Tursku, on se u ponedeljak sastao sa predsednikom Abdulahom Gulom i premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom, potpisujući zajedničku deklaraciju o bilateralnoj saradnji. On se u utorak sastao i sa načelnikom generalštaba generalom Jašarom Bujukanitom.

***

Grčki ministar kulture Mihalis Lijapis doputovao je u petak (1. avgust) u Peking da prisustvuje sportskim i kulturnim događajima kojima se proslavlja Kulturna godina Grčke u Kini i svečanom otvaranju Letnje olimpijade. On se u četvrtak sastaje sa Liju Ćijem, šefom organizacionog komiteta Olimpijade.

***

Srpski ministar inostranih poslova Vuk Jeremić doputovao je u ponedeljak (4. avgust) u zvaničnu posetu Egiptu, tokom koje će se sastati sa svojim kolegom Ahmetom Abdulom Geitom i drugim visokim zvaničnicima. Na nedavnoj ministarskoj konferenciji Pokreta nesvrstanih u Teheranu, Jeremić je pozvao članice organizacije da podrže zahtev Srbije da Međunarodni sud pravde ustanovi da li je unilateralno proglašenje nazavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim zakonom.

***

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan sastao se u utorak (5. avgust) sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom u egejskom odmaralištu Bodrum na jugu Turske, saopštili su zvaničnici vlade. Očekuje se da će njih dvojica razgovarati o indirektnim mirovnim pregovorima između Sirije i Izraela u kojima posreduje Turska i o nuklearnom programu Irana. Posle sastanaka sa Asadom, Erdogan odlazi u pokrajinu Antaliju koja je bila pogođena velikim požarom.

(Razni izvori 29/07/08 - 05/08/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.