Diplomatski dnevnik: Bugarski premijer Borisov u poseti Francuskoj

Izvor: Southeast European Times, 13.Okt.2009, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatski dnevnik: Bugarski premijer Borisov u poseti Francuskoj

Bugarska ekonomska pitanja i infrastrukturne investicije biće u centru pažnje razgovora u Francuskoj. Takođe u diplomatskim vestima: mediteranske zemlje moraju da se fokusiraju na borbu protiv terorizma i ilegalne imigracije, rekao je u Atini generalni sekretar OEBS-a Mark Perin de Brišambo.

13/10/2009

Bugarski premijer Bojko Borisov počeo je u ponedeljak (12. oktobar) dvodnevnu posetu Parizu, gde je imao razgovore da francuskim kolegom Fransoa Fijonom i predsednikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Nikolasom Sarkozijem. Razgovori su bili fokusirani na ekonomska pitanja, investicije u infrastrukturu, projekte upravljanja vodom i ekologiju, kao i borbu protiv organizovanog kriminala. Borisov se takođe sastaje sa predstavnicima bugarske zajednice u Francuskoj.

***

Srpski predsednik Boris Tadić doputovao je u ponedeljak (12. oktobar) u Mađarsku na razgovore sa predsednikom Laslom Šoljomom. Oni su se složili da je integracija Srbije u EU ključna za stabilan ekonomski razvoj regiona i održivo rešenje pitanja vezanih za nacionalne manjine. Šoljom je takođe pružio uveravanja Tadiću da Mađarska snažno podržava liberalizaciju viznog režima za srpske građane od januara.

***

Bugarska podržava napore za ponovno ujedinjenje podeljenog Kipra, navodi se u zajedničkoj deklaraciji koja je potpisana na kraju posete bugarskog predsednika Georgija Prvanova Nikoziji u petak (9. oktobar). "Bugarska pozdravlja tekuće pregovore koje vode Kiprani u okviru… misije generalnog sekretara UN-a", dodaje se u dokumentu i izražava nada da će biti postignuto dugotrajno, održivo i međusobno prihvatljivo rešenje tog pitanja.

***

Novi grčki premijer Jorgos Papandreu boraviće na Kipru, što će biti njegova prva zvanična poseta inostranstvu, navodi se u saopštenju vlade od četvrtka (8. oktobar). Papandreu će otputovati u Nikoziju u naredne dve nedelje da se sastane sa kiparskim predsednikom Demetrisom Kristofijasom, u pokušaju da pojača bilateralnu saradnju.

***

Borba protiv terorizma i ilegalne imigracije, zajedno sa osiguravanjem tolerancije i nediskriminacije glavni su zadaci sa kojima se suočavaju mediteranske zemlje, izjavio je u nedelju (11. oktobar) u Atini generalni sekretar OEBS-a Mark Perin de Brišambo. On je prisustvovao Mediteranskom forumu koji je održan u sklopu jesenjeg zasedanja Parlamentarne skupštine OEBS-a. Grčka je trenutno predsedavajući rotirajućeg predsedništva te organizacije.

***

Slovenački premijer Borut Pahor izjavio je u četvrtak (8. oktobar) da će arbitražni sporazum sa Hrvatskom o rešavanju dugogodišnjeg graničnog spora između dve zemlje najverovatnije biti potpisan pre 23. oktobra. Pahor planira tog dana da se sastane sa hrvatskom koleginicom Jadrankom Kosor, na marginama Hrvatsko-slovenačkog poslovnog foruma u Zagrebu.

***

Delegacija albanske vlade na čelu sa premijerom Salijem Berišom završila je dvodnevnu posetu Kosovu u četvrtak (8. oktobar). Beriša i njegov kosovski kolega Hašim Tači potpisali su niz sporazuma o bilateralnoj saradnji. Predsednik Fatmir Sejdiu dodelio je Beriši Orden slobode za njegov doprinos razvoju odnosa između dve zemlje.

(Razni izvori – 06/10/09-13/10/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.