Diplomatski dnevnik: Brazil i BiH postigli dogovor o bezviznim putovanjima

Izvor: Southeast European Times, 22.Jun.2010, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatski dnevnik: Brazil i BiH postigli dogovor o bezviznim putovanjima

Selso Amorim bio je u subotu u Sarajevu, što je prva poseta jednog brazilskog ministra inostranih poslova BiH. Takođe u diplomatskim vestima: Kipar i Rusija razgovaraju o saradnji, a kosovski predsednik Fatmir Sejdiu posetio Malavi.

22/06/2010

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Sven Alkalaj i njegov brazilski kolega Selso Amorim potpisali su u subotu (19. juna) sporazum o bezviznim putovanjima. Sporazum će stupiti na snagu kada ga ratifikuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << parlamenti dve zemlje. Dvojica zvaničnika su na sastanku u Sarajevu razmotrili načine za jačanje bilateralne saradnje, posebno u ekonomskom sektoru. Ovo je bila do sada prva poseta nekog brazilskog ministra inostranih poslova BiH.

***

Češki predsednik Vaclav Klaus pozvao je u ponedeljak (21. juna) makedonske zvaničnike da reše svoj spor oko imena sa Grčkom, umesto da čekaju "spas spolja". Posle razgovora sa makedonskim kolegom Đorđem Ivanovim u Skoplju, Klaus je rekao da nije izvodljivo nametati rešenje koje je neprihvatljivo javnosti, dodajući da je uveren da dugogodišnji spor može da se reši. Tokom boravka u Skoplju, Klaus se takođe sastao sa premijerom Nikolom Gruevskim.

***

Kosovo je jedino pitanje oko kojeg se Albanija i Srbija i dalje razmimoilaze, potvrdili su zamenica albanskog ministra inostranih poslova Edit Harži i njen srpski kolega Zdravko Ponoš na sastanku u ponedeljak (21. juna) u Tirani. Oni su dali pozitivnu procenu ekonomskih veza. Pitanja koja će, kako se očekuje, uskoro biti finalizovana, uključuju sporazume o repatrijaciji, sporazume na polju transporta, kao i međusobno priznavanje univerzitetskih diploma.

***

Kiparski ministar inostranih poslova Markos Kiprijanu doputovao je u ponedeljak (21. juna) u dvodnevnu posetu Moskvi. Razgovori sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim biće, kako se očekuje, pored ostalog fokusirani na jačanje bilateralne saradnje, razgovore o ponovnom ujedinjenju Kipra i odnose EU i Rusije.

***

Turski predsednik Abdulah Gul izjavio je u petak (18. juna) da razgovori o ponovnom ujedinjenju Kipra ne mogu da traju zauvek. "Treba postaviti neki krajnji rok. Nadam se da će to pitanje biti rešeno ove godine", rekao je Gul na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderom kiparskih Turaka Dervišem Erogluom u Ankari. Eroglu je bio u prvoj poseti Turskoj od kada je u aprilu izabran za predsednika dela ostrva pod kontrolom kiparskih Turaka.

***

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu proglašen je u petak (18. juna) počasnim građaninom Lilongvea, prestonice Malavija. Predsednik je doputovao u tu afričku republiku u četvrtak, kako bi se sastao sa predsednikom Malavija Bingu va Mutarikom i drugim najvišim zvaničnicima.

***

Predsednik Srbije Boris Tadić sastao se u Beogradu u četvrtak (17. juna) sa rumunskim ministrom inostranih poslova Teodorom Bakonšijem. Oni su razgovarali o napretku Srbije u pravcu EU i o drugim pitanjima od regionalnog i međunarodnog značaja.

(Razni izvori -- 15/06/10-22/06/10)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.