Diplomatija u fabrici čarapa

Izvor: Šumadija Press, 04.Sep.2015, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatija u fabrici čarapa

Nikada nije radila u svojoj struci, a nikada joj se nije pružila čak ni šansa da odmeri snagu sa svojim kolegama, jer su se svi konkursi završavali samo negativnim odgovorom.

Ona je Ivana Ðorđević, diplomirana politikološkinja za međunarodne odnose, iz Kragujevca.

– U Srbiji kada si politikolog međunarodnih odnosa možeš samo svakog dana da se čudiš, jer se u ozbiljnim državama politikolozi za međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << odnose školuju da bi odmah po završetku studija bili angažovani kao službenici u određenim diplomatskim misijama – izmedu ostalog, kaže ona.

Iako za politikologe poslova ima mnogo, Ivana kaže da, prema njenim saznanjima, niko iz njene klase ne radi u struci. Ona to karakteriše kao “sramotu ove države”.

Nakon niza privremenih poslova, priliku “da radi i zaradi za život”, ova pametna, mlada žena dobila je u maloj, porodičnoj firmi koja se bavi proizvodnjom čarapa, radeći za mašinom.

– Kada sam počela da radim kao radnik u proizvodnji, ja sam se zapravo prvi put susrela sa proizvodnim procesom van teorije i to je za mene bilo prilično teško. Dešavalo se i da me boli glava nakon osam sati provedenih na poslu, jer rad na ovim, vrlo specifičnim, mašinama nije samo fizički, već i mentalan – kaže Ivana.

Bez obzira na sve okolnosti, sama činjenica da nešto radi, ipak joj uliva određenu dozu zadovoljstva, jer se zauzela za svoj život.

Odgovore na pitanja kako je i da li je uopšte moguće biti zaposleni školovani diplomata u Kragujevcu, bez direktnog stranačkog angažmana, koje su to vrednosti koje treba da negujemo da bi nam kao društvu bilo bolje, gde je Srbija danas u odnosu na Evropsku, kao i na mnoga druga, pogledajte u novoj epizodi dokumentarnog serijala “Dobar dan, kako ste?”.



Ovaj serijal Novinske agencije Rakurs realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, a u saradnji sa Radio-televizijom Kragujevac i portalom Šumadijapres.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.