Diplomatija najbolji način da se reši situacija u Nigeru

Izvor: B92, 08.Avg.2023, 09:51

"Diplomatija najbolji način da se reši situacija u Nigeru"

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je diplomatija najbolji način da se reši situacija u Nigeru, nastala posle vojnog državnog udara.

Blinken je, u intervjuu za RFI, rekao da su SAD podržale inicijativu lidera Zapadne Afrike da se održi samit u četvrtak, na kojem će se razgovarati o situaciji u Nigeru.

Blinken je odbio da komentariše moguće povlačenje američkih vojnika iz Nigera, preneo je Rojters.

Vođe vojne hunte u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nigeru odbili su da dozvole zamenici američkog državnog sekretara Viktoriji Nuland da se sastane sa svrgnutim predsednikom te zemlje Mohamedom Bazumom i odbili su njene pozive da se obnovi demokratija nakon prošlomesečnog puča.

Nuland je razgovore u prestonici Nigerije, Nijameju, sa vođama vojne hunte u ponedeljak opisala kao "iskrene i teške" pošto su pobunjeni komandanti ponovo odbili da popuste međunarodnom pritisku da se povuku.

Zvaničnici odbrane Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država Ecowas-a dogovorili su se o mogućem planu vojne akcije protiv Nigera, ukoliko Bazum ne bude pušten i vraćen na vlast do roka koji je istekao u nedelju.

Portparol Ecowas-a Emos Lungu rekao je u ponedeljak da će blok održati vanredni samit na kojem će se razgovarati o Nigeru u četvrtak u sedištu organizacije u Abudži. Bazum je pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne "obnavljanju ustavnog poretka". On je demokratski izabran pre dve godine i na zapadu ga vide kao ključnog saveznika u borbi protiv islamističkih ekstremista u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.