Diplomate beže iz Jemena

Izvor: RTS, 04.Jan.2010, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomate beže iz Jemena

Zatvorene još dve zapadne ambasade u Jemenu. Posle SAD i Britanije, diplomate evakuišu Španci i Francuzi. Najmanje dva pripadnika Al Kaide poginula su u sukobu sa jemenskim snagama bezbednosti.

Dva pripadnika Al Kaide, za koje se veruje da stoje iza pretnji američkoj ambasadi u Jemenu, poginula su u sukobima sa jemenskim snagama bezbednosti, potvrdio je neimenovani pripadnik službe bezbednosti.

Pripadnik službe bezbednosti rekao je da se borbe nastavljaju sa ekstremistima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Konzularna predsetavništva SAD i Velike Britanije i danas su ostala zatvorena, prenosi "Njujork tajms".

Ambasade Španije i Francuske u Sani, prestonici Jemena, takođe je zatvorena zbog rastućih pretnji Al Kaide.

SAD i Britanija najavile su da će pojačati vojnu i obaveštajnu saradnju s jemenskim vlastima u borbi protiv pripadnika regionalnog ogranka Al Kaide.

Vašington i London strahuju da bi nestabilni Jemen mogao da postane nova baza Al Kaide, iz koje bi teroristi planirali i izvodili napade širom sveta.

Britanska i američka ambasada u Jemenu su još uvek zatvorene iz straha od mogućih napada ekstremista posle neuspelog pokušaja Nigerijca Umara Faruka Abdulmutalaba da na Božić digne u vazduh avion američke kompanije "Nortvest erlajns" sa gotovo 300 putnika i članova posade.

Odgovornost za napad preuzela je Al Kaida na Arabijskom poluostrvu, navodeći da je to odmazda zbog američke podrške jemenskim vlastima, koje su pokrenule ofanzivu protiv ektremista.

Abdulmutalab je rekao istražiteljima da su ga članovi te organizacije obučili i snabdeli eksplozivom, a američke vlasti veruju i da je on bio na obuci u Jemenu.

Jemen, koji se na severu suočava s pobunom šiitskih muslimana, a na jugu s rastućim separatizmom, pojačao je mere bezbednosti u priobalnom području kako bi sprečio upade islamskih ekstremista iz Somalije.

Pripadnici somalijske ekstremističke grupe Al Šabab poručili su prošle sedmice da su spremni da pošalju pojačanje Al Kaidi u Jemenu.

Ministar spoljnih poslova Abubakr Al-Kirbi izjavio je da se na teritoriji Jemena nalazi oko 300 pripadnika Al Kaide, od kojih neki možda planiranju napade na zapadne mete.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.