Diplomama evropska šifra

Izvor: Večernje novosti, 28.Okt.2017, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomama evropska šifra

Posle deset godina odugovlačenja, usvaja se nacionalni okvir kvalifikacija. Poslodavci će znati koje znanje i veštine nosi određeno zvanje DIPLOME stečene u Srbiji i znanje koje sa sobom nose biće prepoznati u Evropi. Znaće se koje kvalifikacije nose određena znanja i šta su tačno na studijama naučili menadžeri, inženjeri, a šta u školama tehničari raznih vrsta. Sve ove novine doneće Nacionalni okvir kvalifikacija u Srbiji (NOKS), koji bi trebalo da bude usvojen >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << do kraja godine, a već u novembru počeće javna rasprava o Nacrtu zakona o NOKS. Pročitajte još: Šarčević i Fabrici o reformi obrazovanja Svako zvanje dobiće svoju šifru, koja će biti usklađena sa evropskim registrom kvalifikacija.Pročitajte još: Lekarima 983 specijalizacije Ovaj važni dokument najavljuje se već deset godina, ali nikada nije završen do kraja. Prof. dr Vesna Mandić, pomoćnica ministra prosvete, kaže da je Nacrt gotovo završen i da će uvesti red u oblast kvalifikacija. - "Bolonja" je dovela do toga da imamo više od 2.000 kvalifikacija u visokom obrazovanju, a veliki je i broj srednjoškolskih profila. Poslodavci ne znaju kakva znanja nosi koja diploma. To će sada sve biti definisano - kaže prof. Mandić, za "Novosti".POMOĆ FIRMAMA - ZA SVAKU kvalifikaciju biće objašnjeno šta tačno taj neko treba da zna i koje poslove može da radi. To će mnogo pomoći poslodavcima u izboru kandidata - kaže prof. Mandić. Naša sagovornica objašnjava da će, po usvajanju zakona, biti formiran savet za NOKS, kao i agencija za kvalifikacije i sektorska veća, koja će izrađivati standarde kvalifikacija, da bi se formirao registar NOKS. - Rad ovih tela učvrstiće vezu između privrede i obrazovanja. Postoje i zvanja za kojima nema potrebe u praksi, kao i nova zanimanja koja su tražena na tržištu rada ali ih nema u registrima, ali se mi nećemo time baviti. To je posao Ministarstva za rad. Naš posao je da definišemo sve srednjoškolske profile, kao i zvanja stečena na visokoškolskim ustanovama koje su akreditovane - kaže prof. Mandić. Svako zvanje biće opisano, dodaje ona, te poslodavci neće imati dilemu o tome šta neko zna da radi kada ga zaposle.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Poslodavci će tačno znati kakva znanja nosi koja diploma

Izvor: Radio 021, 28.Okt.2017

Diplome stečene u Srbiji i znanje koje sa sobom nose biće prepoznati u Evropi... Znaće se koje kvalifikacije nose određena znanja i šta su tačno na studijama naučili menadžeri, inženjeri, a šta u školama tehničari raznih vrsta. Sve ove novine doneće Nacionalni okvir kvalifikacija u Srbiji...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.