Izvor: B92, 20.Mar.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinstbir optuzio medjunarodnu zajednicu za "katastrofalno stanje" na Kosovu"

Specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za bivsu Jugoslaviju Jirzi Dinstbir optuzio je u ponedeljak medjunarodnu zajednicu za "katastrofalno i haoticno stanje" na Kosovu, javlja B2-92. Iznoseci rezultate desetodnevne turneje po SR Jugoslaviji, tokom koje je posetio Crnu Goru, Kosovo, juznu i centralnu Srbiju, Dinstbir je na pres-konferenciji u Beogradu novinarima rekao:

"Ja sam oduvek kritikovao NATO bombardovanje i ono sto vidim da se sada dogadja na Kosovu je rezultat pogresne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << politike medjunarodne zajednice. Mislim na bombardovanje Jugoslavije, bez znanja i vidjenja o tome sta da se cini dalje. Posle Kumanovskog sporazuma i povlacenja jugoslovenske vojske proteklo je suvise vremena do dolaska medjunarodne zajednice i u medjuvremenu su na taj prostor dosle naoruzane snage OVK i preuzele kontrolu. Potom je usledilo uzasno etnicko ciscenje nealbanskog stanovnistva. Sada je svima jasno da su ovi dogadjaji doveli do sadasnje katastrofalne i haoticne situacije na Kosovu i sada niko ne zna sta sa tim da radi. Cak i Bernar Kusner u nedavnom intervjuu za 'Imanite' kaze kako sve to smatra svojim licnim neuspehom", rekao je Dinstbir.

Upitan pod cijom se kontrolom Kosovo sada zapravo nalazi, Dinstbir kaze: "Na Kosovu vlada haos. Situacija je teska, a u pojedinim delovima Kosova, u pojedinim selima postoje privatne strukture vlasti. U uslovima u kojima ne postoji ustanovljena struktura vlasti, koja bi trebala da bude pod jurisdikcijom medjunarodnih snaga, to je raj za razlicite mafije koje ne samo da kontrolisu odredjene regione, gradove i sela, vec se bore i izmedju sebe. Nedavno je objavljen izvestaj medjunarodne organizacije advokata za borbu protiv upotrebe droga, sa sedistem u Njujorku, u kojem se navodi da je pre godinu dana, pre rata, preko Kosova u Evropu stiglo dve tone heroina. Sada je ta kolicina narasla na pet tona, sto iznosi cetrdeset odsto ukupne trgovine drogom u Evropi. Kosovo je postalo otvoren prostor za razne kriminalne aktivnosti i medjunarodnu mafiju", rekao je novinarima, izmedju ostalog, specijalni izvestilac UN za ljudska prava Jirzi Dinstbir, sumirajuci rezultate boravka u SR Jugoslaviji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.