Dinosaurus u dobrom stanju

Izvor: Politika, 22.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinosaurus u dobrom stanju

Jedan od najznačajnijih slovenačkih kompozitora, muzičara i pesnika Zoran Predin ovih dana je ponovo u žiži interesovanja, budući da je objavio novi album, koji za naše tržište distribuira izdavačka kuća "Dallas Records". Slovenački autor se muzikom bavi skoro tri decenije. Karijeru je počeo u legendarnom bendu "Lačni Franc", koji je ostavio dubok trag u istoriji jugoslovenske muzike, a više od 15 godina uspešno opstaje u "solo vodama". U protekloj deceniji, slovenački muzičar je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << objavio brojne albume, radio primenjenu muziku, pisao poeziju, sarađivao sa mnogim autorima, kao što su Arsen Dedić, grupe "Žive legende", "Šukar"... Poslednjih godina imao je veoma uspešne nastupe po Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, brojnim evropskim festivalima... Prvi se u Sloveniji zainteresovao za cigansku muziku, pa ga otuda smatraju pionirom žanra "gipsy swing".

Predina smo poslednji put videli u Beogradu u decembru 2005. godine kada je sa grupom "Lačni Franc", posle jedne decenije pauze, svirao pred oduševljenom publikom u SKC-u.

Nedavno je izašao novi album "Za šaku ljubavi" na kome poznati hrvatski muzičari izvode pesme Zorana Predina. O tome kako je došlo do toga da Džiboni, Masimo Savić, Dado Topić, Arsen Dedić, Lea Dekleva, Aki Rahimovski, grupa ENI i Martina Vrbos otpevaju Predinove numere, slovenački umetnik objašnjava:

– To je rezultat moje želje da muzika koju izvodim dopre do što šireg kruga publike. Moji tekstovi su kroz glasove mojih kolega, postale i njihove pesme, numere njihovih repertoara.

Da li su Džiboni, Masimo, Dado Topić, Arsen Dedić, Aki Rahimovski i drugi bili na "visini zadatka"?

Svi su odlično otpevali moje pesme na neki, za njih, novi način, tako da su numere dobile sveže i potpuno originalno lice.

Opet je tu Arsen Dedić, sa kojim ste se prvi put "muzički sreli" davne 1989. godine. Čija je ideja bila da baš on uradi prepeve Vaših pesama na hrvatski i da li Dedić i Vi još uvek svirate zajedničke koncerte?

Mi smo sada stvarno u odličnoj formi i još uvek održavamo koncerte u prepunim dvoranama i iznenađujemo publiku nekim novim štosom ili pesmom. Arsen je napravio pet prepeva za ovaj album, a ja sam, čekajući njega, kupio rečnik hrvatskog i ostale tekstove na hrvatskom napisao sam.

Poslednji put ste u Beogradu održali samostalni koncert 2002. godine. Da li je novi album dovoljan razlog za posetu Beogradu?

Nadam se da jeste. Na jesen ću sigurno doći u Beograd i, verovatno ću, održati koncert u Domu sindikata. Povešću i svoje kolege, nadam se da će to biti Masimo i Dado, ili Aki i grupa ENI.

"Lačni Franc" se ponovo okupio pre dve godine. Kako je bilo sastati se posle jedne decenije pauze sa "starim kolegama"?

Bilo je to kao jedna šetnja po muzeju. Mi smo dinosaurusi i u dobrom smo stanju, tako da svakog trećeg meseca održimo po jedan koncert.

Šta možemo da očekujemo od grupe "Lačni Franc" u budućnosti?

"Lačni Franc" nema planova, osim da, ponekad, odsviramo svoj "dinosauruski rok koncert" za one koje to još uvek, ili opet, zanima.

Jednom ste rekli da se muzikom borite protiv turbo folk produkcije i seljaštva koje je zavladalo Slovenijom. Da li je to borba protiv vetrenjača?

U pravu ste, to jeste borba protiv vetrenjača. Zato me slobodno možete nazvati "magare Zoran".

Objavili ste tri knjige poezije. Pišete li nešto novo?

Spremam novu knjigu, u kojoj ću predstaviti svoje putopise i dnevnike, nekoliko notnih zapisa najpopularnijih komada i nekoliko svežih tekstova, uz fotografije iz privatnog albuma.

Komponovali ste muziku za brojne filmove, pozorišne predstave, TV... Da li i dalje radite primenjenu muziku?

Iako su drugačiji mediji veliki izazov za jednog muzičkog umetnika, sada nemam vremena za to, jer radim italijansku, englesku, francusku i špansku verziju albuma "Za šaku ljubavi".

Koliko Vas ciganska muzika, za koju ste rekli da Vam je u krvi, danas inspiriše?

Sve je više slušam i sve je više volim. Na jesen ću obnoviti saradnju sa grupom "Šukar" sa kojom sam već imao uspešne turneje. Kao što sam jednom već rekao – slovenska duša i ciganski temperament su moja kombinacija.

U jednom intervjuu ste rekli da vrhunac tridesetogodišnje karijere tek očekujete i da verujete da ćete ga "sresti kad tad". Da li ste ga u međuvremenu doživeli?

Ne, nisam. Još uvek čekam vrhunac karijere!

Koji su Vaši planovi?

Nažalost, mislim da nemamo dovoljno prostora i vremena da predstavim sve svoje planove. Za početak, trudiću se da ostanem zdrav.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.