Izvor: B92, 11.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić u Vojvodini

Vršac, Kikinda -- Mlađan Dinkić je u Vojvodini govorio o zapošljavanju, o podeli akcija NIS-a i restituciji oduzete imovine.

Plan G17 plus je da se u Vojvodini u narednih pet godina zaposli 100.000 ljudi, kaže on. "G17 plus će u narednoj vladi predložiti da se preduzetnici stimulišu povoljnim 'start-ap' kreditima bez hipoteke, na duži rok, kako bi se ubrzalo otvaranje novih radnih mesta u Srbiji", rekao je predsednik te stranke Mlađan Dinkić prilikom današnje posete >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vršcu i Kovinu, a prenosi G17 u saopštenju.

On je rekao da je problem zapošljavanja veoma ozbiljan. "Do posla možemo doći ako povoljnim kreditima stimulišemo mala preduzeća i ukoliko napravimo infrastrukturu koja će omogućiti zapošljavanje", rekao je on.

"U Vršcu ćemo graditi novu industrijsku zonu jer smatramo da kroz razvoj potpuno novih malih i srednjih preduzeća i davanje šansi mladima možemo da rešimo problem nezaposlenosti u Srbiji", rekao je Dinkić.

On se založio i za besplatnu podelu akcija NIS-a svim građanima. "Svi punoletni građani, koji nisu radili u društvenim ili javnim firmama, dobiće od privatizacije Naftne industrije Srbije 15 odsto svih akcija", rekao je on.

"To će biti omogućeno donošenjem zakona o privatizaciji NIS-a, koji će G17 predložiti budućoj vladi i Skupštini", rekao je on.

"Zaposleni u obrazovanju, zdravstvu, kulturi, državnoj upravi i penzioneri moraju dobiti akcije najboljih firmi", rekao je Dinkić, navodi se u saopštenju.

Dinkić je, takođe, ocenio da će zakon o restituciji oduzete imovine biti donet u drugom kvartalu naredne godine, a da će G17 potom predložiti da se restitucija izvrši na tri načina.

"Prvi način je isplata sredstava iz Fonda za restituciju, u kome trenutno ima 50 miliona evra i koji će biti dopunjen sa 20 odsto sredstava stečenih privatizacijom NIS-a", objasnio je Mlađan Dinkić i kao drugi način naveo izdavanje obveznica, poput onih za staru deviznu štednju, koje će moći da se prodaju na tržištu.

"Treći način je da vratimo naturalno tamo gde je to moguće. Ako budemo radili i ako se stranke ne budu svađale, možemo da napravimo preokret u Srbiji", rekao je Dinkić.

"Za nova radna mesta, protiv korupcije"

Glavni ciljevi G17 plus u novoj Vladi biće otvaranje novih radnih mesta i borba protiv korupcije, rekla je danas u Kikindi potpredsednica G17 plus Ivana Dulić-Marković.

"Naš osnovni cilj je bolji život građana Vojvodine i cele Srbije. To znači da reforme i ekonomski napredak u zemlji moraju biti brži kako bismo stvorili uslove za otvaranje velikog broja novih radnih mesta i bolji životni standard građana", rekla je ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.