Dinkić preti tužilaštvu

Izvor: Glas javnosti, Beta, 15.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić preti tužilaštvu

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić vrši pritisak na celokupno srpsko tužilaštvo kako bi se prilikom istrage afere „pasoš„ stavilo na njegovu stranu. Tako pravni stručnjaci tumače njegovu pretnju da će zatražiti smenu svih tužilaca u Srbiji ako ne utvrde „istinu“ o pasošima. A njegove reči da će G17 plus napustiti parlament mogu biti upozorenje da će ta stranka rušiti vladu, ako i ostali partneri u vlasti ne pruže >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << podršku u pritisku da pravosuđe utvrdi Dinkićevu „istinu“.

Zoran Stojković, bivši ministar pravde, šokiran je Dinkićevom izjavom koju apsolutno smatra napadom na nezavisnost tužilaštva i pravosuđa.

- To je šokantna izjava koja govori o njegovom poimanju države! Očigledno je da on ne shvata šta predstavlja tužilac. Normalno bi bilo da je rekao:“Tužilaštvo treba da ispita sve okolnosti“. Ali ovo je direktna pretnja koju je uputio svim tužiocima u Srbiji. To je nedopustivo. Postavlja se pitanje koja je uopšte uloga tužioca? Pa ne može Dinkić da im komanduje! Indirektno on ucenjuje i vladu, jer preti istupanjem iz parlamenta - komentariše Stojković.

Još jedan eksministar pravde Vladan Batić potvrđuje da je u pitanju „nesvakidašnji pritisak na tužioce, jer ne dolazi od običnog građanina, već potpredsednika vlade“.

- Šta će biti ako se Dinkiću ne dopadne istina? Izgleda da tužilaštvo mora da se povinuje njegovoj volji i samovolji. A ako je srpsko tužilaštvo prema nekom bilo blagonaklono, ne procesuirajući krivične prijave, onda je to Dinkić - podseća Batić.

Advokat Goran Petronijević zaključuje da ministar ekonomije „preti pučem“ i da njegova izjava predstavlja „golu, otvorenu pretnju ljudima koji rade ozbiljan posao kakav je krivični progon“.

- Neprimereno je da jedan ministar, koji praktično drži celu ekonomiju Srbije u šaci, vrši pritisak na organe pravosuđa. NJegov je zadatak da obezbedi budžetska i finansijska sredstva za njihov nezavisan rad. Ovo je drugi napad na nezavisnost pravosuđa, jer pre dve-tri nedelje imali smo pismo njegovog pomoćnika upućeno sudovima, ali ništa nisu naučili iz toga - kazao je Petronijević.

Tomislav Nikolić, lider „naprednjaka“ u Skupštini Srbije ocenio je da je ovo „najveći udar na tužilaštvo od kada ono u Srbiji postoji“.

- Tužiocima niko ne može da naređuje i oni su apsolutno slobodni u svom radu. Gde bi nas to dovelo kada bi svaki ministar, čak i ako je u pravu, naređivao tužiocima da rade svoj posao - kazao je on.

Jelena Trivan, poslanik Demokratske stranke, pokušala je da ublaži Dinkićeve pretnje, rekavši da je izjava koalicionog partnera njene stranke „deklarativni politički iskaz“.

- Samo parlament može da razreši sudije i tužioce, na predlog Visokog saveta pravosuđa i Državnog veća tužilaca, ako oceni da nisu radili po zakonu. Niko ko radi po zakonu ne treba da strahuje. DS se zalaže za nezavisno sudstvo i tužilaštvo i mi ćemo sa svoje strane tu nezavisnost štititi od svakog političkih uticaja - rekla je Trivanova.

Redakcije Kurira i Glasa javnosti otvorile su aferu „pasoš„ i podnele krivičnu prijavu zbog otkrića da je država falsifikovala 280.000 primeraka novih biometrijskih pasoša. Naime, iako je na tenderu pobedila slovenačka firma „Miraž“, koja je odštampala prvih 120.000 pasoša, posao je potom nezakonito predat nemačkoj firmi „Milbauer“ koja radi nekvalitetnije pasoše, koji u 20 elemenata odstupaju od originala.

Ministar policije Ivica Dačić izjavio na Odboru za bezbednost Skupštine Srbije da su tender za izradu pasoša sproveli NBS i Zavod za izradu novčanica, te da to nema veze sa MUP-om, kao i da se sve događalo pre nego što je on postao ministar.

- MUP nije imao uvid u to. E sad je to stvorilo komercijalne probleme između nemačke firme „Milbauer“ i slovenačke firme koji se odražavaju na sveopštu priču da li pasoš ima sve tehničke karakteristike ili nema. Mi ćemo sa zadovoljstvom ispitati o čemu se radi. Ali to nema veze s nama. MUP je samo dao specifikacije šta sve pasoš treba da sadrži. Dobijamo ga kao gotov proizvod i personalizujemo upisujući podatke građana. Mislim da je zakon loš. Sada NBS hoće da pravi i tablice, ali to neće tako moći dok sam ja ministar policije jer nemamo uvid u to šta se radi - kazao je Dačić.

U famoznom poslu oko nabavke novih biometrijskih pasoša Narodna banka Srbije, odnosno Zavod za izradu novčanica od svakog građanina otme po pet evra.

Posao izrade pasoša, prema informaciji koju je Narodna banka Srbije juče dostavila agenciji Beta, dobio je konzorcijum sastavljen od slovenačke firme „Miraž“ i nemačke Giesecke i Devrient/Muehlbauer AG.

Ugovor je potpisan 6. februara 2008. na pet godina i obuhvata proizvodnju dva miliona pasoša, a inostranim partnerima se plaća kvartalno, na bazi izveštaja o broju izdatih pasoša.

Navodi se da je u toku realizacije ugovora izvršena njegova rekompozicija, tako što su članice konzorcijuma redefinisale svoje međusobne odnose kroz izmenu matrice odgovornosti. Tako je od 7. aprila 2008. godine nosilac projekta izrade i personalizacije novog pasoša Srbije firma „Milbauer AG“, s kojom je kroz anekse ugovora, predviđeno da se, zbog potrebe za što hitnijim masovnim izdavanjem pasoša građanima Srbije jedna količina biometrijskih pasoša može izraditi u inostranstvu.

U informaciji se navodi da cena obrasca pasoša iznosi 1.695 dinara, na koju se dodaje PDV od 305 dinara, tako da građani ukupno plaćaju 2.000 dinara, odnosno oko 23 evra.

Prema saznanjima Kurira, ugovor koji se pominje u informaciji NBS predviđao je da se od stranih partnera nabavi dva miliona pasoša i da se oni plate 30 miliona evra, što znači da svaki vredi 15 evra, odnosno oko 18 evra sa PDV. Postavlja se pitanje u čiji džep odlazi pet evra po komadu, odnosno ukupno 10 miliona evra za dva miliona pasoša, koliko je ugovoreno.

N. Bulatović

Pa uhapsite ga vec jednom. Dokle da njegova mafija uzima procenat od drzavnih poslova.

Ne vidim ništa loše što Diknić traži od tužilaštva da radi svoj posao. O krupnoj stvari se radi, koja se mora rešiti. Nije logično ovo uzimati kao Dinkićeve pretnje, jer ako bi se otkrilo da je tu Dinkić umešan, šta mu vredi da izadje iz vlade, kada u nju više nikada ne bi ušao. Ako neko misli da šef stranke može da kontroliše sve, taj se grdno vara. Mnogo razjapljenih usta ima, demokratija nam je mlada, institucije slabašne. Mi smo spremni da prihvatimo hajku na bilo koga.

Eto B92 Insajder je otpočeo hajku protiv biznisa, a investitoru (MPC) takvog formata se izlazi u susret, šta to ima cudno. Dato mu je zemljište na korišćenje, ne može da ga odnese, može da proda lokaciju, ali to opet ostaje Beogradu. Objekat koji je napravio takodje ne može da odnese, može da ga proda i opet to ostaje Beogradu. Država uvek moze da mu traži da zemljište otkupi po ceni koju drzava odredi ili da plaća rentu i ... gde je tu problem? Srbi ne prastaju uspeh ... to je problem!

Sta mislite koliko svi komentatori na B92 zajedno zapošljavaju ljudi, moguće je ni jednog. Mnogi nisu u stanju ni za sebe da nadju posao, a najviše zbog toga što pogrešno razmisljaju.

Insajder se ovog puta okomio na biznis, koji svuda u svetu ima svoja pravila.

Ako tužilašto "zaobidje" Dinkića, neka Glas Javnosti, Kurir i svi koji imaju dokaze iste prezentiraju tužilaštu i javnosti, to je bar prosto. Treba prezentirati dokaze, a ne samo priče. Nemam razloga da zastupam Dinkića, ali taj čovek je mnogo uradio za Srbiju, ugasio banke u čijim se sefovina mogel nalegati kokoši - sećate se one reklame. Uveo PDV sa kontrolom preko fiskalnih kasa - samo prevaranti mogu da se bune.

Da li će neko reći da Dinkić ima procenat od svakog Punta. B92 ponovo navalio u svojoj emisiji "Stanje nacije" kako poreski obveznici plaćaju reciklažu starih jugića . Ovo je kompletno ludili. Kada vlade svetski razvijenih zemanja pomažu kompanije milijardama dolara - od poreskih obveznika, od koga bi drugog, B92 opet nije zadovoljan. Opet je kriv Dinkić.

Ja neznam ko vise stoji iza ovog Srpskog "Don-Corleonea" covek ima sindrom Luja XIV-og koji je za sebe rekao "Drzava to sam ja!!" da li je i "nas" gospodin Dinkic olicenje same drzave Srbije???

U drzavama sa ozbiljnim pravosudnim uredjenjem ovaj covek bih bio smenjen i optuzen za direktno mesanje u pravosudje te zemlje i krivicno bih odgovarao. Gospodin Dinkic u drzavi Srbiji ili bolje reci to sto je od nje ostalo, ima izgleda imunitet od svega od cega se ogresi.

Kasno je sada. Mozes podaviti bagru, ali oni su unistili Srbiju. Sta ti vise mozes bez prirodnih dobara, industrije, proizvodnje, domacih fabrika, svog monetarnog sistema,.. nista.. Otislo je sve u tri P.M.

Sledece je na redu,.. gladovanje naroda. Od Srbije je napravljena prosjacka drzava.

E ovo je sustina svega:

U informaciji se navodi da cena obrasca pasoša iznosi 1.695 dinara, na koju se dodaje PDV od 305 dinara, tako da građani ukupno plaćaju 2.000 dinara, odnosno oko 23 evra.

Prema saznanjima Kurira, ugovor koji se pominje u informaciji NBS predviđao je da se od stranih partnera nabavi dva miliona pasoša i da se oni plate 30 miliona evra, što znači da svaki vredi 15 evra, odnosno oko 18 evra sa PDV. Postavlja se pitanje u čiji džep odlazi pet evra po komadu, odnosno ukupno 10 miliona evra za dva miliona pasoša, koliko je ugovoreno.

Ne dirajte mi Dinkica!!

Auuh. Pogledajte samo ovaj veliki i fantasticni uspeh Najveceg i Najsposobnijeh Srpskog Ekonomskog Eksperta Dinkica. bog te mazo.. !! Reciklovali polovni automobil.

Zamislite, Uspeli su da prvi polovni automibil stave na otpad. Pa ovo je fantasticno!! Pa njemu treba dati nobelovu nagradu za modernu Ekonomiju a vi ga ovde zajebavate..

Dinkicu care,

Gde su nase pare.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/%D0%95%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE...

Zar vam vise nije jasno da Dinkic ne radi u interesu drzave Srbije!!! On je poslat od stranih sluzbi , da je unisti!! I pretvori u duznicku Banana drzavu!Da je samo on sam bilo bi dobro...

"u toku realizacije ugovora izvršena njegova rekompozicija, tako što su članice konzorcijuma redefinisale svoje međusobne odnose kroz izmenu matrice odgovornosti"

Веома чудно! Током евалуације понуде је морао бити испитан финансијски, експертски и техничко-технолошки капацитет пре свега лидера конзорцијума. Ако је "дошло до редефинисања" мора се потврдити капацитет бившег пратећег партнера а сада лидера конзорцијума по истим критеријумимам по којима је посао и био додељен! У противном, ово је Дел Бој комбинација!

Ljudi moji hoće li ovo da se istera do kraja? Mi smo svi izgleda taoci G17, njihovi ljudi mogu sve, tuže i sude kako im je volja ( nevine teraju u zatvor a kriminalce uvažavaju) , kreiraju im se radna mesta dok druge otpuštaju, primaju astronomske plate a drugima daju mrvice, bahati su i oholi prema zaposlenima samo što korbač ne uzmu u ruke da ih batinaju, ljudi ih izbegavaju i klone se njih- gledaju ih kao avete, nema ništa ljudsko u njima! Pitam se gde su rasli, ko ih je vaspitavao i školovao? Da li je moguće da ti strani "kursevi" učiniše od njih apokaliptičare Srbije? Da li je moguće da tuđe vole više nego naše, da strane jezike govore bolje nego srpski? Da li je moguće da uništavaju naše njive i planine, da li je moguće da nam decu prave kao da su klonovi tamo nekih ljudi koji i ne liče na nas? Lično me sramota što se zovu da su naši ljudi! Smatram da je ovo odlučna borba za Srbiju. Hvala redakcijama Glasa i Kurira na pokušaju da se spasi što se još spasiti može- lepo bi bilo kad bi se i ostali novinari priključili spasavanju Srbije.

Dobro rece.. Gadovi su ispekli zanat na stranim kursevima. Ali siguran sam da se spasiti vise niste ne moze. Kad je SRS urlala na sav glas da su na vlasti lopovi i banditi, niko im nije verovao,.. evo sada. Samo da vam kazem da je ovo samo mrvica u odnosu sta je ta G17 bagra uradila. Oni su sahranili Srbiju.

Od procenta koji je uzeo da precuti gde su pare koje je Milosevic izneo iz drzave, njegovi praunuci imaju resene sve finansijske probleme. Samo, on je resio da prevazidje nekadasnju bandu i napuni dzepove svim svojim potomcima za sva vremena. Nacice se i za njega neka celija kad tad, steta je sto ni on nema stednu knjizicu u Srbiji pa ce te pare zuvek ostati izgubljene za nasu drzavu, ako mi tako nesto i imamo uopste.

Nemoguće da to Dinkić radi. On je najpošteniji, najsposobniji, naj, naj...

On je i najveći... (ne smem da napišem tužiće me obavezno, a onda je tu nezavisno sudstvo).

Njega ne sme niko da dirne. On već 10 godina vlada Srbijom. Biće on kao Tito večan. samo što je

Stari mislio malo i za narod.

Prvo nije lud da uhapsi sam sebe,adrugo pretnja sa ostavkom je prazna puska jer on zna da Toma Nikolic ceka da popuni prazninu.Kada bi Dinkic dao ostavku nikada vise nebi bio ovo sto je sada.

Koliko je puta do sada G17+ rusio vlede u kojima je bio? Svaki pu kada je trebalo da se rascisti neka afrea vezana za njihove ministre...

Stop zutom "demokratskom" teroru! Spasimo Srbiju!!!

Šta nam vredi da pričamo kada će posle svakih izbora ,,na neki način" G17 i Dinkić dobiti finansije u Vladi. Znaju ljudi, pa to ti je. Podržani od svetskih krvoloka uvek se ušlepaju na nekakvoj ,,listi eksperata" ili idu uz žute ili....ko bi ga više znao. U svakom slučaju glasali mi ovako ili onako, izabraćemo Dinkića i antisrpsku G17 svitu.

Hoce li proci makar jedan dan da u "Glasu" ne izadje neki tekst koji je protiv Dinkica ??

Toliko o novinarakoj "nepristrassnosti"

Ha ha... pa u Novinama je svaki dan zbog toga sto je "posten" a mora malo i "postenima" da se pise. Nemoze samo o gladnim penzionerima,lopovima, unistenoj priivredi i o putevima "bez alternative"

Sta ja da radim kada u julu dodjem iz Francuske i moram da izvadim novi pasos,vracam se sa njim u Francusku i na granici mi ne priznaju pasos,jer kazu da je falsifikat?Sta da radim na granici jer na bilo koju da odem isto ce da bude.Mogu i da me uihapse,jer sam falsikfikator.I ko ce da me "vadi"iz zatvora ?Mozda Dinkic ,ali i on ce vec biti u zatvoru.

Погледајте какав је ово геније! Просто хомо универзалис, са које год стране да га окренеш. Србија процвета од пролиВерације његових надлежности. Стручњак за све, без зезања. На страну хвалоспеви које је наручио од страних економских магазина. На страну и сви ови силни коментари његових пулена, које је задужио да преплављују Глас Јавности, пошто ни Глас, ни Курир не може да забрани. Динкић је стварно човек 21-ог века. Сваки пут ми врати наду у боље сутра, без обзира на то што смо у септичкој јами до гуше. Сваки пут му поверујем да ће бити боље за 2-3 месеца. Никако да се учланим у његову партију јер не пронађох нигде њихов политички програм, али да јесам, гарантовано бих му се дивио до имбецилности, а не као неки, само да би се дочепали посла у државној служби. Сваки пут кад га чујем, пожелим да ми такав човек моју рођену кућу на добош прода, јер знам да ће ми од тога бити боље. Сваки пут кад погледам у садржај својих гаћа, сетим се акција од хиљаду евра. Само напред!

Динкићу - ДОМАЋИН СИ, ЧЕСТИТАМ ТИ!!!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.