Izvor: B92, 15.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Želim pobedu demokrata

Beograd, Novi Sad -- Predsednik G17 Plus Mlađan Dinkić izjavio je na proslavi rođenadana stranke da želi uspeh i pobedu svih demokratskih snaga.

"Kada je rođendan svako ima pravo da pomisli po jednu želju. Ja želim pobedu i dobar uspeh svim demokratskim strankama na izborima. Mi moramo svi zajedno da radimo. Ajde da napravimo dobar rezultat i porazimo radikale", rekao je Dinkić na početku proslave.

Dodao je da mu je želja da se pri pomenu reči političar više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne misli da su oni "korumpirani, nepošteni, neradnici i lenštine" već da pokaže da ima onih hrabrih političara kojima je Srbija na prvom mestu i koji će biti cenjeni.

"Kada smo osnovali stranku, to smo uradili da bi nešto promenili. Nismo to učinili da bi se bavili suvoparnom politikom već da bi politici udahnuli smisao i život", istakao je Dinkić i dodao da ne može biti zadovoljan jer u Srbiji ima još dosta toga šta treba uraditi.

Prema njegovim rečima, misija G17 Plus u budućnosti biće da probodi skrivenu snagu i energiju svakog građanina Srbije i da pokrene Srbiju da ide brže napred.

Dinkić je na kraju govora rekao da će rođendansku tortu seći posle 21. januara kada stranka pobedi na izborima i kada povede novu demokratsku Vladu Srbije.

Na proslavi četvrtog rođendana stranke na Beogradskom sajmu potpredsednica stranke Ivana Dulić-Marković rekla je da G17 Plus u protekle četiri godine, dok su ostali pričali, uvodila evropske vrednosti u Srbiji - stabilnu valutu, veći budžet za poljoprivredu.

Ona je istakla da njihov program zato i nosi ime "Stručnost ispred politike" i dodala da se za njega vredi boriti.

Na proslavi su govorili funkcioneri stranke Tomica Milosavljević, i Suzana Grubješić, upravnik Beogradskog dramskog pozorišta Nebojša Bradić, Goran Paskaljević, glumac Lazar Ristovski i Slobodan Boba Živojinović.

Nakon govora funkcionera G17 Plus, Mlađan Dinkić je uz pratnju muzičara Ogija Radivojevića i Filipa Davida otpevao pesmu "Ima neka tajna veza" a predviđeno je da u nastavku sviraju grupe Ortodoks Kelts (Orthodox Celts), Flešbek (Flashback) bend i Camerata Serbica.

G17 plus o mladim preduzetnicima

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić posetio je Sajam omladinskog preduzetništva.

"Kreativnost ne sme da se sputava, već mora da se podstiče, i zato će G17 plus predložiti da se formira potpuno novi fond za start-ap kredite za mlade preduzetnike", rekao je Dinkić. "Iz ovog fonda će se mladim preduzetnicima, za realizaciju dobrih ideja, odobravati finansijska sredstva u iznosu od 10 do 20 hiljada evra, u vidu dugoročnih kredita, ali bez hipoteke", rekao je Dinkić.

"Dobro je one koji su kreativni i koji imaju ideje podstaći da pokušaju da urade nešto. Oni koji žele da se bore treba da dobiju podršku društva", kaže on.

"Start-ap krediti bez hipoteke će biti najbolji način da se oni podstaknu", rekao je Dinkić, a prenosi G17 plus.

Mlađan Dinkić rekao je da bi Srbija kao država imala mnogo više uspeha kada bi uspešnim i kreativnim ljudima bilo omogućeno da realizuju svoje ideje i projekte.

"Tri, četiri, sad"

Funkcioneri vojvođanskog odbora G17 plus u centru Novog Sada razgovarali sa građanima. Oni su im delili i propagandni materijal, u okviru akcije "Tri, četiri, sad".

Predsednica pokrajinskog odbora G17 Ivana Dulić-Marković rekla je novinarima da ta stranka nije zadovoljna brzinom sprovođenja reformi u Srbiji i da zbog toga akcija ima takav naziv.

"Cilj nam je da se u sledećih pet godina zaposli 100.000 Vojvođana, i to ne samo u poljoprivredi, kroz jačanje porodičnih gazdinstava, već i u sektorima usluga i malih i srednjih preduzeća, i svi naši napori biće usmereni ka tome", rekla je ona.

Ivana Dulić-Marković je dodala da stranka danas slavi četiri godine od osnivanja, navodeći i da je jedan od vodećih predizbornih ciljeva G17 plus da Srbija posle prvih godinu dana mandata nove vlade uđe u krug kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Pitanja oko agrara

Agrarni budžet Srbije za prošlu godinu bio je nešto veći od 300 miliona evra, saopštio je G17 plus.

U saopštenju te stranke postavlja se pitanje potpredsedniku Demokratske stranke Bojanu Pajtiću zašto ta stranka 2001. godine nije usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu, već je dozvolila da tajkuni pokupuju poljoprivredno zemljište.

G17 plus ocenjuje da je za ispunjenje Pajtićevog obećanja biti potrebno 420 ili 350 miliona evra, a ne 300 miliona, kako kaže DS.

G17 plus ocenjuje da takva politika podrazumeva gašenje svih mera agrarne politike, poput premije za mleko, kredita, mera za unapređenje sela, regresa za gorivo i đubrivo, kao i isplate 40.000 dinara nekomercijalnim gazdinstvima, izvoznih subvencija i drugih mera.

U toj stranci postavlju pitanje da li će, kada se tako ugasi celokupna agararna politika, biti uopšte potrebno Ministarstvo poljoprivrede.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.