Izvor: B92, 05.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Pobeda demokratskog bloka

Beograd -- Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić kaže da veruje u ubedljivu pobedu stranaka demokratskog bloka na izborima.

"Za Srbiju bi bilo dobro da dobije većinsku vladu demokratskog jedinstva. Vreme je da se stranke koje su proevropske okupe i zajedno povedu Srbiju napred", rekao je Dinkić.

Dinkić je rekao da je stranka pred birače izašla s rezultatima koje je ostvarila u prethodnom periodu, od kojih su najvažniji jak dinar, reformisan bankarski sistem i red >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uveden u poreskom sistemu, ali i s jasnim planom za rešavanje problema nezaposlenosti i korupcije, i dodao kako očekuje da će G17 plus ostvariti bolji rezultat nego na prethodnim parlamentarnim izborima.

"Stranke demokratskog bloka će uprkos razlikama morati da naprave konsenzus oko pitanja od nacionalnog značaja kako bi formirale Vladu", kaže on.

Dinkić je ocenio da neke stranke u kampanji lansiraju i neprihvatljive ideje, kao što su predlog o preregistraciji automobila s crnogorskim tablicama i najave iz Demokrtaske stranke da bi trebalo devalvirati dinar, ali da očekuje da će te stranke na kraju morati da odustanu od takvih štetnih predloga.

Upitan kako vidi rešenje problema preregistracije vozila s crnogorskim registarskim oznakama, s obzirom na različita stanovišta stranaka demokratskog bloka o tom pitanju, Dinkić je rekao da propisi moraju biti striktno poštovani i podsetio da je od novembra 2005. dozvoljen uvoz polovnih automobila, ali s motorom euro 3, uz plaćanje PDV-a i carine.

"Svi koji su u međuvremenu poštovali propise sada ne smeju biti namagarčeni tako što bi se zarad glasova podišlo onima koji su svesno kršili propise upravo verujući da će se pre ili kasnije naći neki političar koji će im omogućiti da na mala vrata izbegnu plaćanje dažbina državi", rekao je Dinkić.

Dinkić je dodao da je uveren da će Nova Srbija i Demokratska stranka morati da odustanu od svog populističkog predloga.

Na pitanje ko će biti novi premijer Srbije, Dinkić je odgovorio da to mora biti ličnost koja je odgovorna, poštena i sposobna da Srbiju brže vodi napred.

Lider G17 plus je ocenio da je nezaposlenost trenutno najveći problem Srbije, zbog čega je stranka napravila program mera koji će omogućiti da se stopa nezaposlenosti prepolovi u narednih pet godina.

Dinkić je naglasio i da je prioritet G17 plus ubrzavanje procesa reforme pravosudnog sistema i donošenje zakona o zapleni imovine stečene korupcijom i kriminalom.

Govoreći o procesu evropskih integracija, Dinkić je rekao da je dobro što Srbija sada ima izbore jer je potrebna nova snaga i energija da se nastavi i ubrza proces pridruživanja Evropskoj uniji.

"Moramo zaključiti Sporazum o pridruživanju sa EU najkasnije do leta ove godine, što znači da saradnja s Hagom mora da se okonča vrlo brzo nakon formiranja nove Vlade", rekao je Dinkić.

Ako se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju zaključi do juna ove godine, realno je da Srbija postane kandidat za članstvo u EU krajem prve godine mandata nove Vlade, rekao je Dinkić.

On smatra da postoji iskrena politička volja da se okonča saradnja sa Hagom, ali da to nije samo stvar političke volje, već i organizacije rada u bezbednosnim službama, posebno u vojno-bezbednosnoj agenciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.