Dinkić: Nema razgovora o vladi

Izvor: B92, 11.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Nema razgovora o vladi

Beograd -- Nema nagoveštaja o skorom susretu lidera DS-a i DSS-a oko formiranja nove vlade.

Da od dve stranke zavisi koliko će još država biti bez legitimne izvršne i zakonodavne vlasti, tvrde i u G17 plus, dok Velimir Ilić smatra da pregovore blokira Boris Tadić. Stranka G17, kako kaže njen lider Mlađan Dinkić, već dve nedelje ne učestvuje ni u zvaničnim ni u nezvaničnim pregovorima o formiranju nove vlade Srbije.

"G17 plus ne učestvuje u pregovorima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer ako me pitate, iskreno, čini mi se da pregovori i ne postoje", kaže Dinkić.

"Pokazaće se u narednih meseca dana da li je uopšte moguće da DS i DSS budu zajedno u nekoj vladi. Ako to sada nisu u stanju, neće nikada ni biti", kaže on.

"Ja razumem da neki problemi mogu biti u nekim razgovorima i pregovorima, ali ako tih razgovora uopšte, nema onda je to u domenu psihologije, a ne realnih političkih stvari. Znači, G17 plus može da bude u vladi i sa DS-om i sa DSS-om", kaže Dinkić.

Dinkić smatra da bi novi parlamentarni izbori bili samoubistvo za demokratsku opciju u Srbiji i da je neshvatljivo da tri meseca posle izbora nije održan nijedan sastanak lidera DS-a, DSS-a i G17 plus.

Kandidat DS-a za mandatara Božidar Đelić, međutim, poručuje da takav sastanak više ne treba ni očekivati. "Očigledno je da je taj metod za sada iscrpljen", smatra on.

"Sada suštinski treba da predsednik Tadić i gospodin Koštunica obave odgovarajuće razgovore, na bazi predloga DS-a, da on bude prihvaćen, naravno, tu nema ultimatuma, nego je to samo jedan predlog, ali uvek je bolje razgovarati o nekom određenom predlogu da se sve to uskladi", kaže Đelić.

Na pitanje B92 da li je reč o predlogu da Koštunica bude premijer, Đelić kaže da se ne radi o tome, već o organizaciji cele izvršne vlasti.

Ilić: Tadić blokira

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić rekao je da je u formiranju nove vlade "došlo do zastoja" zato što predsednik Srbije Boris Tadić do sada nikome zvanično nije ponudio mandat.

Ilić, koji je i lider Nove Srbije, rekao je za lokalnu Televiziju Čačak da predsednik Srbije "ne treba da koordinira rad, već da poveri mandat", a da onaj ko ga dobije "ide u pregovore" i pokušava da obezbedi većinu.

"Predsednik Srbije ne sme toliko dugo da drži mandat. On treba da ga ponudi odmah, posle prvih konsultacija, da oseti ko može da stvori većinu", kaže on.

"Džaba ste vi osvojili najviše glasova i tražite mandatara, ako ne možete da obezbedite većinu. Onaj ko bude uspeo da napravi većinu je pobednik i pravi vladu", izjavio je Ilić.

On je uveren da aktuelni premijer Vojislav Koštunica može da formira vladu i da mu treba zvanično ponuditi mandat.

U međuvremenu, stranke nemaju kome da predaju izveštaje o tome koliko su novca potrošile u prethodnoj godini, jer ne postoji parlamentarni odbor za finansije. O tome opširnije u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.