Izvor: B92, 23.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Izazovi za privredu

Beograd -- Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio da je bankarski sistem u Srbiji uspeo da se odbrani od prvog talasa krize i da su sada "izazovi usmereni ka privredi".

"Neće biti lako, ali ako budemo mudri uveren sam da bi Srbija na srednji rok mogla da izvuče i neke koristi iz ove situacije: da će sa preseljenjem nekih industrija, kao što je industrija auto-delova, iz drugih manje konkurentnih zemalja, upumpati znatna sredstva u proizvodni sektor", rekao je potpredsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vlade Srbije i ministar ekonomije za "Politiku".

Za "Poslovni klub" tog lista Dinkić je naveo da ne postoji opasnost da zbog finansijske krize planovi za Koridor 10 budu revidirani, a rokovi za završetak produženi, jer "pare neće biti problem".

"Već smo obezbedili 1,1 milijardu evra dugoročnih i jeftinih kredita od Svetske banke, Evropske investicione i Evropske banke za obnovu i razvoj. Grci su nam rezervisali 100 miliona evra bespovratnih sredstava koje ćemo dobiti kad budemo imali generalni plan puta. A rokovi će zavisiti isključivo od naše unutrašnje organizacije, od brzine kojom budemo završavali planove, eksproprijaciju zemljišta, gradnju...", kazao je Dinkić.

On je naveo da krediti Svetske banke i Evropske investiciione banke "nisu uobičajeni krediti, već najjeftiniji krediti: dobićemo ih na rok otplate od 25 do 30 godina, sa odloženim plaćanjem od pet do sedam godina i kamatom u visini euribor plus 0,2-0,3 odsto, što je sada negde oko četiri odsto godišnje".

"Kamo sreće kada bismo mogli da dobijemo više tako jeftinih kredita, pod uslovima koji nisu tržišni. Isplatilo bi se da se još više zadužimo pod tim uslovima. Nivo javnog duga Srbije je nizak - svega oko 28 odsto bruto domaćeg proizvoda i imamo dosta prostora za takvo zaduživanje, bez opasnosti da se ugrozi makroekonomska stabilnost", dodao je Dinkić.

On je istakao da je uveren da smo napravili pravi potez, kada smo odmah, u prvih sto dana vlade, pre nego što su ove banke postale zatrpane zahtevima drugim zemalja, obezbedili finansiranje autoputa na Koridoru 10 pod tako povoljnim uslovima.

"Moja preporuka premijeru i Ministarstvu finansija bila bi da sada uzmemo što više takvih kredita. Kad bi građani mogli da se zadužuju pod istim takvim uslovima, kad bi im kamata umesto deset bila četiri odsto, i kada bi mogli da imaju odloženo plaćanje od sedam godina, to bih i njima preporučio", rekao je Dinkić.

On je naveo da je za devet meseci ove godine u Srbiju, prema podacima NBS, ušlo 2,65 milijardi dolara stranih direktnih investicija, od čega 500 miliona u trećem kvartalu, kada je priliv usporen.

"Videćemo kakav će biti učinak u poslednjem tromesečju. Bitka za strane direktne investicije nam tek predstoji i one će imati još veći značaj nego pre", istakao je Dinkić.

Ministar Dinkić je ukazao da je, na kratki rok, "štednja jedini način da se odbranimo od krize" i da se "moramo uzdržati od prekomernog rasta tekuće potrošnje i pokušati da što više investiramo u budućnost".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.