Dinkić: Gde su nestale državne pare?

Izvor: Press, 30.Dec.2012, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Gde su nestale državne pare?

Dinkić je u intervjuu današnjoj "Politici" rekao da je "Galeniku" upropastilo katastrofalno rukovođenje, kao i to što joj "Velefarm" nije platio 110 miliona evra za lekove, iako je država taj novac isplatila.
"To je pitanje za istražne organe... to mora da se ispita", rekao je ministar finansija i privrede, napominjući da je nestalo i 50 miliona evra koje je država takođe dala za "Hemofarm".
Dinkić je dodao da je potpuno slučajno došao do tih podataka i da je naišao na još >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nekoliko problema finansiranja u zdravstvu.
Problem je, objasnio je on, što se kasni s plaćanjem za lekove jer postoji veliki motiv da se, kada se javne nabavke rade po bolnicama, podižu cene mnogo više nego što je realno. Veledrogerijama se, kako kaže, isplati da čekaju i po 200 dana samo da dobiju nabavku.
Za toliko su, dodao je Dinkić, ugrađene cene i oni zbog toga mogu da čekaju i 300 dana.
"To mora da se spreči. Od proleća uvodimo sistem centralizovanih javnih nabavki gde će moći da se znatno smanje troškovi", rekao je ministar finansija i privrede.
Dinkić je dodao da je uočena i anomalija da su sve apoteke, i državne i privatne, u dobrom stanju, a da je Fond zdravstva prazan.
"Shvatili smo da su cene po kojima apoteke fakturišu Fondu različite, neke su po bruto iznosu, neke po neto cenama. Fond zdravstva gubi, a profit se preliva apotekama", rekao je Dinkić.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.