Izvor: B92, 14.Feb.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkic: Ekonomske sankcije Srbije prema Crnoj Gori imaju politicki motiv

Ekonomske sankcije koje je Srbija uvela Crnoj Gori pre dve nedelje imaju iskljucivo politicki motiv, izjavio je na konferenciji za novinare koordinator Grupe 17, ekonomista Mladjan Dinkic, i dodao da je uvedena i blokada prema Makedoniji i Republici Srpskoj. Dinkic potseca na sankcije koje je Srbija uvodila Sloveniji 1989. i Republici Srpskoj 1994, i dodaje da se razlozi za uvodjenje sankcija mogu objasniti kao zelja da se napravi politicki i socijalni haos u Crnoj Gori. "Medjutim, jedini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << problem Srbije je sto zaboravlja da je svetska privreda otvorena pa ce sve ove zemlje vrlo lako preboleti srpske sankcije", kaze Dinkic, "a mi cemo pretrpeti ogromnu stetu". "Sa ekonomskog stanovista ovaj potez nam nanosi stetu. Trziste RS i Makedonije predstavljaju dva najveca izvozna trzista Srbije u prosloj godini. Samo lud covek moze staviti rampu na izvoz na najveca svoja trzista. Prema mojim procenama, mesecni gubitak zbog ove blokade iznosi, samo kad uzmemo u obzir RS i Makedoniju, 40 miliona dolara mesecno. Sto se tice podataka o Crnoj Gori, nemamo pouzdane podatke koliki je gubitak, medjutim, prema nekim informacijama, srpska vlada je spremila 20 miliona dolara za kompenzaciju gubitaka svojim preduzecima. Dugorocni problem je gubitak trzista; naime, mnoge firme iz Srbije su vec izgubile neka trzista u Makedoniji, a uskoro ce se to desiti u RS", rekao je Dinkic.

Srpski pokret obnove ocenio je da zabrana prodaje hrane iz Srbije na crnogorskom trzistu "predstavlja akt brutalnog terora drzave nad gradjanima, nezabelezen u novijoj istoriji". "Rezim Slobodana Milosevica, Mire Markovic i Vojislava Seselja zeli da ljudi u Crnoj Gori umru od gladi samo zato sto su se opredelili za raskid sa komunizmom, za demokratiju, za saradnju sa svetom i za normalan zivot a ne za logor, kakav je ova trojka napravila od Srbije", navodi se u saopstenju SPO. Socijaldemokratija je osudila u ponedeljak odluku Vlade Srbije o zabrani izvoza prehrambenih proizvoda iz Srbije u Crnu Goru. U saopstenju se ocenjuje da "dosadasnje ignorisanje izborne volje gradjana Crne Gore nije dalo ocekivane rezultate" i da su vlasti u Srbiji "presle na kaznjavanje svih zitelja te republike".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.