Dinkić: Đelić je kriv, on je prepustio Nacionalnu šedionicu privatnicima

Izvor: Press, 11.Okt.2013, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Đelić je kriv, on je prepustio Nacionalnu šedionicu privatnicima

Dinkić za današnji Informer navodi da je Ðelić imao diskreciono pravo odlučivanja u vezi sa pitanjem hoće li država zadržati većinski deo vlasništva u Štedionici ili ne.

"O vlasničkom udelu države u bankama, po zakonu, brinu isključivo ministri finansija. Tadašnji Ðelićev pomoćnik Budimir Lončar je u ime države glasao za dokapitalizaiciju Nacionalne štedionice, ali Ministarstvo finansija je kasnije propustilo da uloži novac i time faktički državnu banku prepustilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << privatnicima", objašnjava Dinkić.

Prema njegovim rečima, činjenica je da je zbog takve Ðelićeve odluke država trajno izgubila većinsko vlasništvo u Štedionici.

"Za to ja ne snosim apsolutno nikakvu ni formalnu ni moralnu odgovornost, s obzirom na to da smo tadašnjeg ministra finansija više puta upozoravali na moguće posledice. Ali očito da mu nije bilo u interesu da to spreči", kaže Dinkić.

Upitan da li očekuje da do Nove godine bude uhapšen, kao što se spekulisalo, on odgovara:

"Naprotiv! Verujem u pravnu državu i očekujem punu rehabilitaciju i veliko izvinjenje od svih on ih koji su potpuno neopravdano godinama bacali ljagu na moje ime u ovom slučaju, gde ne postoji ni miligram moje odgovornosti".

Dinkić je prokomentarisao i činjenicu da je pre dva dana o Nacionalnoj štedionici dao iskaz u UKP.

"Zahvalan sam im što su mi izašli u susret i dozvolili da produžimo vreme koje mi je bilo potrebno da do najsitnijih detalja razjasnim sve dileme. Predlagali su mi pauzu, ali sam ja insistirao da se saslušanje produži. Konačno sam posle 12 godina dobio šansu da državnim organima kažem istinu. Bio sam spreman da tamo ostanem do kasno u noć ako je potrebno", naveo je Dinkić i dodao da mu je drago što su ga saslušali do kraja.

On nije želeo da komentariše navode Dušana Antonića da je odgovoran za uništenje Agrobanke, rekavši da nema veze s tom bankom.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.