Dinkić: Budžet ne valja i loše je što se Kinezima plaća 10 odsto unapred

Izvor: Press, 13.Dec.2013, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Budžet ne valja i loše je što se Kinezima plaća 10 odsto unapred

Dinkić je novinarima u parlamentu rekao da budžet ne predviđa razduživanje Srbije, već besmislena trošenja, pre svega u razdelu Ministarstva privrede jer su, kako tvrdi, šest puta veće subvencije za bivša društvena preduzeća u restrukturiranju nego što su bila u ovoj godini.

Prema Dinkićevoj oceni, nije dobro "što se Kinezima unapred plaća 10 odsto državnog učešća u projektu izgradnje Koridora 11, iako će se auto-put graditi tri do četiri godine".

"To se >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nikada do sada nije dogodilo i uvek se plaćalo sukcesivno i srazmerno izgrađenom", rekao je Dinkić.

Bivši ministar privrede je takođe rekao da u budžetu ne postoje nikakvi podsticaji za privredni razvoj, da je smanjen budžet za poljoprivredu i da nema sredstava za nove investicije, kao što je izgradnja fabrike "Gorenja" u Zaječaru i "Panasonika" u istom gradu, izgradnja finske fabrike "Pe-ka-ce" u Smederevu ili fabrike aviokonponenti "Mubadale".

Kao krupnu strukturnu grešku budžeta, Dinkić je naveo to što je planirano da se tri milijarde evra zajma Ujedinjenih Arapskih Emirata stići tek naredne godine.

Na pitanje, zašto nije prisustvovao kao zamenik predsednika Komiteta za saradnju sa UAE jučerašnjim razgovorima, Dinkić je odgovorio da je to bio ceremonijalni sastanak, a da je organizator bilo Predsedništvo Srbije.

"Bitno je da se što više ljudi uključi u saradnju sa Emiratima i da se projekti realizuju, a ja i moj tim radimo operativno na ugovoranju tih projekata i još pre mesec dana smo sa Mubadalom bili u Pančevu u ''Utvi''", rekao je Dinkić.

Na ponovljeno pitanje novinara, zašto on kao čovek koga je prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić imenovao kao člana tima za saradnju sa Emiratima nije prisustvovao sastanku sa šeikom Muhamedom bin Zajed al Nahjanom , Dinkić je uz osmeh odgovorio: "Protokol predsednika Srbije je nepogrešiv i svi znaju da oni rade kako treba".

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.