Dinkić: Biće teško, ali ne katastrofalno

Izvor: RTS, 16.Mar.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Biće teško, ali ne katastrofalno

Ministar Mlađan Dinkić u razgovoru sa menadžerima ocenio da ova godina neće biti laka. Za pokrivanje budžetskog deficita potrebno oko 1,5 milijardi evra. "Gaspromnjeft" iskazivanjem gubitka u završnim računima NIS-a za 2008. godinu pokušao da izbegne plaćanje dividende državi, tvrdi Dinkić.

Dinkić je izjavio da se za sada ne razmišlja o preregistraciji automobila sa crnogorskim tablicama, ali da će postojati mogućnost da ta vozila budu reciklirana, u okviru programa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zamene starog za novi automobil.

Reciklažu će moći da urade vlasnici automobila starijih od deset godina i sa crnogorskim tablicama, precizirao je Dinkić.

"Vlasnici automobila novije proizvodnje, verovatno, imaju i mogućnost da kupe novi automobil i ne treba im podrška države," smatra Dinkić.

Ova godina u Srbiji "neće biti laka, ali neće biti ni katastrofalna," rekao je ministar ekonomije Mlađan Dinkić na skupu  "Srbija u 2009. - rast, stagnacija ili recesija".

Dinkić procenjuje da će ovogodišenji budžetski deficit biti na nivou od tri odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) i da će za njegovo pokriće Srbiji biti potrebno oko 1,5 milijardi evra, najavljujući pritom da će se sa poslovnim bankama razgovarati o zaduživanju od 500 miliona evra.

"Jasno je i da nam je potreban aranžman sa MMF-om, kako bi reprogramirali dug prema privatnom sektoru", istakao je ministar.

Dinkić je potvrdio da je potrebno smanjiti državnu potrošnju, ali da koraci u tom smeru treba da budu racionalni. Likvidnost realnog sektora je ono što je prioritet, naglasio je i podsetio da će država krenuti u reprogramiranje dugovanja privatnom sektoru.

Ministar ekonomije saopštio je da privatni sektor i banke duguju po osnovu uzetih kredita u inostranstvu ukupno 15,4 milijardi evra, od čega 11 milijardi evra samo preduzeća, a banke oko četiri milijarde evra.

"Samo privatnim firmama u prvom kvartalu dospeva na naplatu oko 1,7 milijardi evra" upozorio je Dinkić.

NIS bez gubitka

Ministar ekonomije izjavio je, povodom saopštenja NIS-a da je u prošloj godini poslovao sa gubitkom većim od tri milijarde dinara, da je novi vlasnik kompanije iskazivanjem gubitka za prošlu godinu pokušao da izbegne plaćanje dividende državi.

"Lično mislim da je Naftna industrija Srbije u 2008. godini imala profit i da je novi vlasnik kompanije na taj način pokušao da izbegne plaćanje dividende državi", rekao je Dinkić novinarima po završetku skupa.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo finasija Srbije bi trebalo da napravi analizu dostavljenog izveštaja o poslovanju NIS-a za 2008. godinu u kojem je iskazan gubitak kompanije.

"Očekujem da će Ministarstvo finasija izvestiti Vladu Srbije i javnost o dva različita izveštaja", rekao je Dinkić.

Dinkić je naglasio da je Ministarstvo finansija preko Narodne banke Srbije, verovatno dobilo oba izveštaja i treba da se vidi gde je nastala razlika.

NIS je u petak 13. marta saopštio da je prema završnom računu kompanije za 2008. godinu, imao gubitak veći od tri milijarde dinara. 

Minimalna cena za "Galeniku"

Dinkić je najavio da će farmaceutska kompanija "Galenika", čija je privatizacija najavljena za ovu godinu, biti ponuđena na tenderskoj prodaji po početnoj minimalnoj ceni ispod koje država neće hteti da ide.

"Da ne bi 'Galenika' bila prodata budzašto, odredićemo minimalnu cenu, kao i u slučaju 'Mobtela' ", precizirao je ministar.

"Ukoliko bude strateških partnera i investitora koji ponude više od početne minimalne cene, u tom slučaju ćemo se odlučiti da završimo privatizaciju", objasnio je Dinkić.

Prema njegovim rečima, država je sada u završnoj fazi izbora privatizacionog savetnika za "Galeniku", na osnovu čije će se analize doneti strategija privatizacije te poznate srpske farmaceutske kuće.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.