Dik Marti, tajno na Kosovu

Izvor: RTS, 19.Jan.2010, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dik Marti, tajno na Kosovu

Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti boravi na Kosovu u okviru istrage o navodnim zločinima Oslobodilačke vojske Kosova na severu Albanije.

Istraga o navodnim zločinima Oslsobodilačke vojske Kosova, odnosno otmicama i ubistvima Srba i ostalih nealbanaca u leto 1999. godine, dobila je neočekivani intenzitet, pošto je specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti došao u tajnu posetu Kosovu.

Prištinski dnevnik "Ekspres" navodi da je Marti sa dva istražitelja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stigao na Kosovo u ponedeljak posle podne, kao i da će se u Prištini zadržati dva dana.

Martijeva poseta Kosovu usledila je posle salve optužbi na njegov račun, koje su poslednjih meseci iznosili kosovski zvaničnici, odbacujući mogućnost da međunarodni istražitelj pokrene istragu o navodnoj trgovini organima ubijenih Srba. 

Portparol Euleksa Kristof Lamfalusi potvrdio je da je Marti na Kosovu i da je njegova poseta mogla da bude organizovana i od tima Saveta Evrope. Lamfalusi je naveo da će se Marti u Prištini sastati sa zvaničnicima Euleksa i predstavnicima drugih organizacija.

Portparol vlade Kosova Memlji Krasnići izjavio je da kosovski premijer u naredna dva dana nema zakazan susret s Martijem. List dodaje da bi glavni sagovornici iz kosovske vlade Martiju mogli da budu predstavnici Ministarstva pravde.

Direktor kancelarije za informisanje u tom ministarstvu Astrit Koljaj kazao je da u dnevnom redu ministarke Nekibe Keljmendi nema susreta sa Martijem.

Marti je pre dva meseca boravio u Beogradu, gde je o sumnjama o trgovini organima nestalih i kidnapovanih Srba razgovarao sa srpskim zvaničnicima.

Marti je sredinom avgusta pokušao da poseti sever Albanije, odnosno selu Burel, u kome se, navodno nalazila klinika u kojoj su otetim Srbima sa Kosova vađeni organi.

U avgustu u Albaniji bez uspeha 

Članovi tima Saveta Evrope, u pratnji zvaničnika albanskog Ministarstva pravde, pokušali su u da razgovaraju sa članovima porodice Katuči o optužbama da je njihova kuća služila kao improvizovana klinika u kojoj su vađeni organi otetima Srbima i drugim nealbancima sa Kosova.

Gnevni meštani sela Ripe, kod Burelja, u kojem su, prema navodima bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova prebacivali otete Srbe, blokirali su prolaz kolone.

Predstavnici Saveta Evrope u Tirani nisu želeli da komentarišu ni dešavanja ni izveštaje medija.

Istražioci Tribunala su 2004. godine pretražili "žutu kuću", kada su pronašli tragove krvi, kao i gazu i špriceve u blizini kuće.

Meštani sela nisu tada dozvolili da se izvrši ekshumacija leševa na lokalnom groblju, tvrdeći da su na groblju sahranjeni samo njihovi rođaci, nakon čega je istraga obustavljena, zbog nedostatka dokaza.

Istraga i u Srbiji

Pravosudni organi Srbije pokrenuli su u martu prošle godine istragu o trgovini organima na Kosovu i severu Albanije na osnovu navoda iz knjige bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte "Lov".

Prema toj knjizi u "žutoj kući" i na još tri lokacije na severu Albanije vađeni su organi otetim Srbima i potom prodavani u inostranstvu.

Albansko Ministarstvo pravde odbilo je krajem prošle godine zahtev srpskog tužilaštva za sprovođenje istrage, navodeći da zahtev "nije u skladu sa kriterijumima predviđenim konvencijama SE", jer se ono "zasniva samo na tvrdnjama iznetim u knjizi Karle del Ponte".

Srpsko tužilaštvo je, na osnovu fotografija, identifikovalo deset mogućih egzekutora i jednu od žrtava - Predraga Dragovića.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.