Dijalog radnih grupa Beograda i Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2012, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalog radnih grupa Beograda i Prištine

BRISEL -

Tokom dvodnevnog dijaloga radnih grupa Beograda i Prištine koji je sinoć završen u Briselu postignut je napredak, mada ne i puna saglasnost, saopšteno je danas iz Evropske komisije.

"Bilo je napretka, ali još ima posla", prenela je novinarima Maja Kocijančič, portparol visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Glavna tema dijaloga bila je primena sporazuma o integrisanoj kontroli prelaza (IBM), a u skladu sa dosadašnjom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << praksom, učesnici dijaloga se nisu obratili medijuma.

Kocijančič je rekla da u EU uskoro očekuju novi sastanak, nakon što radne grupe obave neophodne konsultacije.

Tehnički dijalog odvija se u okviru priprema za susret predsednika vlade Srbije Ivicom Dačićem sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, koji se očekuje početkom decembra.

Ranije je dogovoreno da IBM treba da počne da se primenjuje 10. decembra, za početak na dva od šest prelaza na administrativnoj liniji koja razdvaja Srbiju od Kosova.

Šef beogradskog tima u tehničkom dijalogu Dejan Pavićević izjavio je ranije da će se boriti da kosovski carinici budu prisutni na prelazima isključivo u vidi posmatrača, a da sve izvršne radnje sprovode carinici Euleksa.

Primena sporazuma o IBM jedan je od uslova koje je marta ove godine zadao Evropski savet da bi Srbiji bio određen datum početka pregovora sa EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.